Kerkorgel Escharen verhuist mogelijk naar Grave

Informatieavond op 25 april schrijft de ARENA.

ESCHAREN/GRAVE – Het Brammertz-orgel (foto) van de H. Lambertuskerk in Escharen verhuist mogelijk naar de Dom van Sint-Elisabeth in Grave. Op woensdag 25 april is er een vrijblijvende informatieavond over een eventuele overplaatsing. Deze vindt vanaf 20 uur plaats in de Bisschop Van Velde de Melroyfoyer aan de Hoofdwagt.

“Er is niet besloten dat het orgel uit de kerk van Esteren gehaald wordt en evenmin dat het in de Sint-Elisabethkerk geplaatst wordt, maar het kerkbestuur wil ruim op tijd met parochianen in gesprek over het probleem en oplossingsrichtingen”, licht vice-voorzitter van het kerkbestuur Alex van Megen toe.

“Het probleem is tweeledig. Het orgel heeft te lijden onder tinpest en de investeringsstop belet het bestuur er geld in te steken. Het feit dat het orgel nauwelijks bespeeld wordt, maakt dergelijke uitgaven niet goed uitlegbaar. Niets doen is een optie, maar dan gaat het kostbare monument verloren. Het orgel kan verkocht of opgeslagen worden, maar blijft dan niet behouden voor de parochie.”

Monumentaliteit
Overplaatsing heeft echter consequenties voor de monumentaliteit van de H. Lambertuskerk en haar orgel alsook voor de inrichting van de Dom in Grave. Er is voorzien in wettelijke vergunningprocedures. Alex van Megen: “Het kerkbestuur is er ruim op tijd bij. Het wil alle mogelijke kansen en bedreigingen. Ook wil het een vrijblijvend gesprek aan met parochianen om mogelijk draagvlak, of het ontbreken daarvan, in kaart te brengen.”

Architect Henk Scholte uit Utrecht heeft een tekening gemaakt waarin het Esterse orgel een plaats heeft als koororgel in de H. Elisabethkerk. Hij presenteert deze optie in de kerkruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: