Kamer keurt hele rij fusies goed!

De debatten in het parlement over de herindelingen van 38 gemeenten tot twaalf nieuwe, waren vorige week buitengewoon fel. Meerdere oppositiepartijen vinden dat de gemeentefusies van bovenaf worden opgelegd, bijvoorbeeld door provincies, terwijl de burgers er meestal niets van moeten weten.

Het meest omstreden herindelingsplan was de fusie van Haren, Ten Boer en Groningen tot één gemeente. Lokaal was daar veel protest tegen. Ook de samensmelting van vijf gemeenten tot de nieuwe gemeente Hoeksche Waard, lag buitengewoon gevoelig. Toch zijn de voorstellen om te fuseren vanmiddag per stemming aangenomen.

Bezuinigen

Een eeuw geleden waren er nog meer dan 1100 gemeenten en per 1 januari 2019 zijn dat er, mede door deze samensmeltingen, nog 354. Volgens SP-Kamerlid Van Raak komt dat omdat het Rijk steeds meer taken en bezuinigingen over het hek richting de gemeenten gooit en lokaal ziet men zich dan genoodzaakt te bezuinigen.

Tijdens het debat ageerden partijen als SP, PVV en Forum voor Democratie fel tegen de plannen en de verantwoordelijke minister. 50Plus-voorman Krol hekelde dat er niet naar lokale referenda wordt geluisterd met deze herindelingsplannen. In sommige plaatsen hebben de burgers er zich fel tegen uit gesproken en ze worden nu toch doorgezet. ’Wéér een voorstel tegen de democratie’ dat uit de koker komt van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken), vond hij.

Betere zorg

De coalitie en PvdA, GL en Denk steunden de herindelingsplannen van het kabinet uiteindelijk toch. Zij wijzen er op dat grotere gemeenten bijvoorbeeld betere zorg kunnen verlenen, een taak die nu lokaal is uitbesteed. Kleine gemeenten zouden vaak moeite hebben met de uitvoering van dat soort lastige taken. Burgers zouden dus uiteindelijk geholpen zijn met een fusie.

Ook regeringspartij CDA stemde dus voor de herindelingen. Die partij zei vorige week in het parlement dat deze fusieplannen bij de christendemocraten ’als een steen op de maag’ liggen. In het debat werd dat al weggehoond door de oppositie, de PVV vond het twijfel voor de bühne om nog wat sympathie in de betrokken gemeenten te behouden.

Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: