Inspraak nieuwe stijl voor terrein De Sprankel.

Deze zomer verhuist basisschool De Sprankel in Grave naar de Brede School Oost. Het huidige schoolgebouw komt leeg en wordt, als het aan wethouder Van Dieperbeek ligt, zo snel mogelijk gesloopt. 

 Door: Annelies Graafsma; journalist De MaasDriehoek

Omwonenden ontvangen allereerst een brief van het college. De volgende stap is een openbare bijeenkomst.

Van Dieperbeek wil van de wijk horen welke ideeën er leven over wat er op de plek van de school moet komen. “Alle ideeën zijn welkom, niets is raar”, zegt Van Dieperbeek.

Van Dieperbeek: “Vertrekpunt is het hele terrein. Hoeveel groen, veel of weinig parkeergelegenheid, wel of geen hoogbouw, voor wie bouwen, alle inbreng is welkom. Als je in de buurt van de school woont, wil je invloed op hoe je omgeving eruit komt te zien. Die kans bieden we nu. We hebben wel een bouwopbrengst nodig. Dat is waar we ons aan moeten houden. Maar verder is echt alles open”.

Een stedenbouwkundig bureau wordt aangetrokken (procedure al gaande; red.) voor het opstellen van een ontwikkelkader. Het bureau krijgt de opdracht het proces open in te gaan en de inbreng van de omwonenden mee te nemen. Als alle input verwerkt is, maakt de stedenbouwkundige verschillende scenario’s. Daarna gaan de plannen naar het college en de gemeenteraad. En tenslotte, dus als laatste stap, wordt een projectontwikkelaar aangetrokken.

Deze aanpak is een schoolvoorbeeld voor toekomstige planontwikkeling en vroegtijdig betrekken van inwoners. In 2017 heeft de gemeenteraad de wens uitgesproken een open proces in te gaan. Het plan voor nieuwbouw, stuitte destijds op veel weerstand. Er was al een projectontwikkelaar aangewezen en tekeningen lagen al panklaar voordat de raad en burgers iets over de locatie hadden kunnen zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: