Geen fusie van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis.

Op de foto: CDA burgemeester van Cuijk.

Herman Wissink; de Gelderlander

Nu een fusie tussen de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis in gang zetten, dat ziet het college van burgemeester en wethouders in Mill niet zitten. Dat heeft die gemeente in een brief laten weten aan het regieteam dat een gemeentelijke herindeling voorbereidt.

In een plan van aanpak wordt door dat regieteam nu voorgesteld om een fusie met de drie gemeenten voor te gaan bereiden. In dat geval zouden de gemeenten Grave en Mill en Sint Hubert later nog aan kunnen sluiten.

‘Kwaliteit gaat boven snelheid’, schrijft het Millse college. ‘Naar onze mening is de tijd aanwezig om beide projecten zorgvuldig uit te voeren zonder dat de datum van 1 januari 2023 in gevaar komt.’

In Grave wordt daarover op 21 maart, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een opiniepeiling gehouden. Over die passage in het plan van aanpak van het regieteam staan ze in Grave ook niet te juichen, bleek gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Frans Smulders van Trots Liberaal Land van Cuijk daarover gisteravond: ,,Op deze manier staan we voor een voldongen feit en wordt een fusie met de vijf gemeenten geforceerd.”

In Grave werd gisteravond meer tijd gevraagd om over de mogelijke herindeling en de weg daarnaartoe te oordelen. De raad wil eerst de opiniepeiling van 21 maart afwachten. In die opiniepeiling wordt de stemmers drie opties voorgehouden. Er kan dan gekozen worden tegen een herindeling, voor een fusie met Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert (deze drie gemeenten werken op ambtelijk vlak al samen) of als derde optie een fusie tot een grote gemeente Land van Cuijk.

Volgens Ben Peters van het CDA in Grave is de optie om tot een herindeling met Cuijk en Mill te komen, er een die niet meer voor de hand liggend is, omdat Cuijk nu kennelijk met Boxmeer en Sint Anthonis verder zou willen.

Een herindeling in het Land van Cuijk wordt er op deze manier niet makkelijker op. In feite ontstaan er steeds meer opties, namelijk geen herindeling, een tussen de vijf gemeenten, een met de drie gemeenten die al samen werken en een van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: