Quadrant aan kant gezet.

Gedwongen vertrek vijf medewerkers dorpshuizen Escharen en Velp.

De gemeente Grave heeft het contract met de beheers-stichting van de dorpshuizen opgezegd. Inwoners van Escharen en Velp moeten nu zelf aan de slag.

HERMAN WISSINK; deGelderlander

De stichting Quadrant is door de gemeente Grave aan de kant geschoven. Quadrant die de dorpshuizen het Trefpunt in Velp en het Dorpshuus in Escharen beheert, heeft de afgelopen jaren haar werk niet goed gedaan, wordt door de gemeente geoordeeld. Vijf personeelsleden raken hun baan kwijt.

De inwoners van Velp en Escharen zullen er daardoor volgend jaar zelf voor moeten zorgen dat de dorpshuizen in hun plaats geëxploiteerd worden. De overeenkomst met de beheersstichting is per 1 januari opgezegd. Feitelijk betekent dat het einde van de stichting.

‘De wijkaccommodaties het Trefpunt en het Dorpshuus worden niet optimaal gebruikt’, laat wethouder Anja Henisch in een brief aan de Graafse gemeenteraad weten. ‘Quadrant heeft de afgelopen jaren geen noemenswaardige verbetering van de exploitatie bewerkstelligd’, oordeelt Henisch. Jaarlijks krijgt Quadrant 140.000 euro subsidie van de gemeente. Het is de bedoeling dat de door vrijwilligers gerunde dorpshuizen op termijn zonder gemeentelijke subsidie kunnen voortbestaan.

Quadrantvoorzitter Conny Zijm: ,,Het is gewoon een bezuinigingsmaatregel. Ze vinden ons te duur. En dan zeggen ze nu dat wij het niet goed hebben gedaan. Dat steekt. We hebben de kosten de afgelopen jaren juist steeds teruggebracht.”

Bij de stichting werken vijf mensen, waarvan drie in vaste dienst. ,,Die zullen worden ontslagen. De andere twee hebben een tijdelijk contract dat niet wordt verlengd”, zegt Zijm.

Volgens de gemeente wordt bekeken of de medewerkers die via sociale werkvoorziening IBN bij de wijkaccommodaties werken, bij de nieuwe beheersstichtingen kunnen worden ingehuurd.

Stichting Quadrant is destijds op verzoek van de gemeente Grave opgericht. Het doel was het beheer te voeren over de dorps- en wijkaccommodaties in de hele gemeente. Wijkaccommodaties Esterade en Katrien werden al eerder bij Quadrant weggehaald. Esterade wordt geheel door vrijwilligers beheerd, terwijl de activiteiten in Katrien moesten worden overgeheveld naar het nieuwe woon-zorgcomplex Catharinahof. Het monumentale Katrien aan de Brugstraat in Grave staat sindsdien leeg.

Over de activiteiten van de stichting zegt Zijm: ,,We hebben gedaan waar we voor zijn opgericht: het beheren van de accommodaties. Natuurlijk zijn we heel actief op zoek geweest naar activiteiten in de dorpshuizen. Feesten en partijen mochten we niet hebben, omdat je dan concurrent bent van de plaatselijke horeca. We waren dus afhankelijk van de activiteiten van de mensen in het dorp.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: