Dag van de lokale democratie.

In Nieuwegein wordt deze dag van ‘s morgens 9 uur tot ‘s middags 17.00 uur gehouden.

Bij de workshop over herindelen met kernendemocratie troffen Sophie en ik burgemeester Lex Roolvink.  Onze Graafse burgemeester Lex Roolvink is op de foto aan het woord om een toelichting te geven op de bestuurlijke toekomst van het Land van Cuijk.

We luisteren naar voorbeelden van kernendemocratie door burgemeesters van Neerijnen, Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De laatste gemeenten gaan op in Haarlemmermeer.

Neerijnen werkt aan een Bidboek over alle kernen dat aangeboden wordt aan de nieuwe herindelingsraad die gevormd wordt na de gemeenteraadsverkiezingen en de fusie . De provincie Gelderland betaalt de helft van de kosten van het Bidboek dat een inventarisatie van alle wensen van alle kernen. De burgemeester van Neerijnen nodigde de aanwezigen uit om op zijn stadhuis door te praten over de gezamenlijke aanpak van college/raad/ambtelijk apparaat en de inwoners in alle kernen in het fusietraject.

Simone op een VNG conferentie in Venlo die ik bijwoonde.

Grave kan veel leren van de gemeente waar de dochter van onze fractievoorzitter Nel Schuts, Simone beleidsmedewerker is in de sector Sociaal Domein.

Joris Luijendijk vertelt over zijn nieuwe boek:

Kunnen we praten?

We kunnen deelnemen aan het debat.

Geen PVV-ers in de zaal peilde hij.

Nu wordt er gesproken door een burgemeester over Code Oranje.  Veranderingen in de samenleving. Kansen zien. Samen experimenten toevoegen.

Daarna een workshop over locale journalistiek bijgewoond. In Grave mogen we ons in de handen wrijven met drie mensen achter de perstafel.

Functies van de journalist:

  • Waakhond functie is de makkelijkste functie.
  • Verhalen vertellen uit de samenleving.
  • Onderzoeksjournalistiek.
  • Media hebben een rol in besluiten uit te leggen.
  • Spiegelfunctie.
  • Luis in de pels.
Redacteur van Binnenlands Bestuur vertelt over zijn ervaringen als mysterie journalist bij raadsvergaderingen.

 

Ook was er een workshop met informatie over Code Oranje en andere actuele zaken.

 

Voorbeelden uit het land over informatie delen van raadsleden en inwoners. Amsterdam heeft zijn Vragenvuur.

 

Krijgen we in Grave ook een lokale stemwijzer nu we niet alleen de raadsleden moeten kiezen maar ook een burgerpeiling houden over de bestuurlijke toekomst?

 

Yvette Jeuke met een uitgave over 100 voorbeelden van landelijke projecten in het kader van burgerparticipatie enz. Jarenlang naar bijeenkomsten geweest van deze medewerker van Binnenlandse Zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: