Ambtenaren op bezoek bij de aannemer

De realisatie van een telecomnetwerk in de vijf Land van Cuijkse gemeenten komt gemiddeld één keer in de vijftig jaar voor. De laatste keer dat er grootschalig werd uitgerold, was in de jaren zeventig. Toen werden de woningen op ‘de CAI’ aangesloten. CAI staat voor Centrale Antenne Inrichting. De tv antennes konden van de daken, want vanaf toen hadden we één hele hoge antenne waarmee we tv signalen opvingen. En vanaf die antenne werden ‘coax’-kabels uitgerold naar de tv’s in de woningen en konden de bewoners tv kijken. In de jaren ‘90 werden deze gemeentelijke netwerken overgenomen door een bedrijf dat nu Ziggo heet.
De ambtenaren die destijds bij de uitrol betrokken waren, zijn zo’n beetje allemaal gepensioneerd. En om deze lichting ambtenaren inzicht te geven over hoe zo’n glasvezelnetwerk aangelegd wordt, togen de ambtenaren van Civiel naar Oss. Daar is het kantoor gevestigd van één van de beoogde aannemers. Deze aannemer heeft ook de uitrol van glasvezel in de gemeente Landerd verzorgd en legt nu in Bernheze het glasvezelnetwerk aan.
De aannemer liet zien hoe de uitrol verloopt: waar de wijkcentrales komen te staan, wat ‘ducts’ zijn en hoe ze de huisaansluitingen maken. Dat laatste is een enorme klus, want van tevoren schouwen ze alle woningen. Bij het schouwen zoeken ze de beste plek in de woning voor het glasvezelmodem. De schouwers bellen daarvoor bij u aan om samen met u de beste plek te bepalen. Waarbij de meterkast of de plek waar nu de tv staat, de voorkeur hebben.
Vervolgens plaatsen ze de wijkcentrales en vandaar uit graven ze geulen naar alle woningen en leggen er glasvezelkabels in. De glasvezel leggen ze tot aan de voorgevel (althans bij de gezinnen of bedrijven die een abonnement hebben afgesloten). Zodat de monteurs die de huisaansluitingen verzorgen, het glasvezelmodem bij u in huis kunnen afmonteren.

Verder stemden ze af of met de gebruikte computersystemen elkaars gegevens gemakkelijk uit te wisselen zijn. Een goede afstemming vooraf zorgt ervoor dat de vergunningsaanvragen soepel verlopen zodat snel gestart kan worden zodra er groen licht is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: