ARENA: verslag over vragen en antwoorden raadsleden/college.

Raadsvergadering met gewijzigde agenda

Vraag en antwoord

28-9-2017 om 10:53 Door Freddy Klooté 

GRAVE – Het kan zomaar gebeuren. Je hebt je urenlang voorbereid op een agendapunt, langs allerlei tekeningen en foto’s geworsteld, een mening gevormd, mening iets veranderd, nieuwe inzichten bekeken en zuchtend het dossier opzij gelegd. Aan het begin van de raadsvergadering dan horen dat uitgerekend ook dat punt van de agenda wordt gehaald. Er moeten nog meer berekeningen worden gemaakt. Opties nader bekeken. Kan ik me voorstellen. Het is inmiddels een gigantisch project geworden om kinderen op een veilige manier op de Brede School Oost te krijgen. En weer terug thuis.

Sophie de Best.
Dus alle kans om eens wat anders uit de raadzaal te belichten. Een onderdeel dat bijna nooit de krant haalt, maar waar toch een hoop informatie boven komt. Het agendapunt “Vragen”, waarbij raadsleden vragen mogen stellen aan het college en aan elkaar. Over geruchten, dingen die zijn blijven liggen, opgemerkte zaken. Over meningen en visies.
Vergadering 26 september
Vraag van Léon Kamps waarom wethouder Daandels niet bij de hoorzitting over de eventuele vestiging van de Lidl was. Eric Daandels: “Het bestuur is onafhankelijk. De commissie is onafhankelijk. Ik ben daar nooit bij”. Vraag over het Palazzotheater: “Zijn er nieuwe ontwikkelingen?”. Wethouder Daandels antwoordt dat er gesprekken over ontwikkelingen zijn. Hoeft niet per se een theater te komen. Als er appartementen komen is er een verandering van het bestemmingsplan nodig. Zodra er iets concreets is hoort u het”. Vraag aan wethouder Joon over de carillontoren. Jeroen Joon: “Ik heb met de omwonenden gesproken. Bij één bewoner was de privacy nog niet optimaal. Dat wordt aangepast. Verder heb ik alleen maar positieve reacties gehad. Ik blijf met de bewoners in gesprek”. Reactie Léon Kamps: “Ik was er ook, tijdens de Open Monumentendagen. Iedereen was zeer enthousiast. Een nieuw gezicht over Grave. Mijn complimenten”. Ook over de in de rapporten van Historisch Grave genoemde “quick wins” had de wethouder zijn antwoord klaar: “Er is een lijst met ideeën opgesteld. Een aardig deel van die lijst is ingevuld. In december komen we weer bij elkaar en gaan we de volgende stappen bepalen”.
Astrid Bannink had een vraag aan collega Jacques van Geest over zijn opstelling in de regiegroep van Herindeling Land van Cuijk, naar aanleiding van de uitslag van de Graafse raad. Jacques van Geest: “Heeft u dat ook aan Rick Joosten gevraagd? Ik hoef toch niet te vertellen hoe de stemming is geweest. Mijn intentie is om samen met de regiegroep een oplossing te vinden, al zal dat heel lastig worden”. Astrid Bannink: “Laat u het geluid van Grave horen?” “Dat geluid is buitengewoon veelkleurig”, is het antwoord. Hennie Bongers beklaagde zich erover hoe in de vorige vergadering met interrupties werd omgesprongen: “Als het erom gaat iemand te frustreren, dan schieten we ons doel voorbij. Wilt u dat in de volgende agendavergadering bespreken?” Hennie Bongers had ook een vraag over het verdwenen naambordje op het Janneke Panderplein, naast Catharinahof. Er was in diverse gremia opwinding ontstaan over de plotse verdwijning van het naambordje. Eric Daandels: “Ik heb antwoord dat dit inmiddels geregeld is. Het kwam omdat dit plein niet onder die naam bekend was bij de hulpdiensten. Toen er iemand om hulp belde vanaf dat plein kon men het niet vinden”.
Ben Litjens had vragen over de subsidie van de KBO in Gassel: “De aanvraag is in 2016 gedaan, maar te laat behandeld. Kan dit hersteld worden?” Daandels antwoordde dat dit inmiddels was opgelost. Ook over de Scheepswerf Grave had Ben Litjens nog een vraag: “Het college heeft veel te weinig gedaan. Hier gaat het over het proces. Kan er niet binnenkort een gesprek tussen college en de Scheepswerf plaatsvinden?” Daandels vond het jammer dat Litjens “de zaak niet beschrijft zoals die is”. “We weten dat er ontwikkelingen gaande zijn. Als we iets weten laten we dit horen”. Jacques van Geest had een vraag over Mooiland: “Ze hadden een tijdje geen middelen om te investeren. Dat is radicaal veranderd. Ze zwemmen weer in het geld. Heropen de gesprekken met Mooiland”. Daandels: “Uw woorden zijn me uit het hart gegrepen”. Van Geest vond het verder opmerkelijk dat er al een bouwvisie over het klooster van de Rode Nonnen in Velp is neergelegd, zonder dat er met de raad hierover is gesproken. Eric Daandels schrok daar niet van: “Een bouwvisie kan altijd ingediend worden. Dat zegt verder niets”.
Aan het eind van de raadsvergadering werd afscheid genomen van griffier Sophie de Best en wethouder Eric Daandels. Zij gaan elders hun werkzaamheden voortzetten.

Eric Daandels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: