De Gelderlander: VPGrave vraagt om bewaking in nu verloederd gebouwtje.

Niemand wil zijn fiets stallen in ‘dure’ stalling

Ben Litjens en Jacques van Geest

Stalling van 450.000 euro is slechts één jaar in gebruik geweest. Overlast van geparkeerde fietsen voor stadhuis kan voorkomen worden.

Schots en scheef staande fietsen en op de grond liggende fietsen. Invaliden en blinden breken hun nek over de rondslingerende stalen rossen voor het stadhuis in Grave. Er moet maar eens een einde aan komen, vinden de Graafse raadsfractie VPGrave en Keerpunt 2010. Het weer bewaken van de overdekte fietsenstalling en het weghalen van een deel van de huidige fietsenstandaards tegen het stadhuis kunnen soelaas bieden.

De fietsenstalling is in 2008 opgeleverd en werd gezien als een beeldbepalend deel van het nieuwe stadhuis. Het gebouwtje had 450.000 euro gekost, maar een jaar na de opening werd al gestopt met de bewaakte stalling. Het hokje is momenteel af en toe nog wel open, maar reizigers, die voor het stadhuis op de bus stappen, zetten de fietsen liever of bij in de rekken tegen het stadhuis aan. De stalling verloederde.

,,Het ziet er op dit moment maar desolaat uit. Niemand wil daar zijn fiets stallen, omdat het een onveilig gevoel geeft”, zegt Jacques van Geest, fractievoorzitter van VPGrave. Tijdens de raadsvergadering van 4 juli zal hij een voorstel indienen waarin het stadsbestuur wordt opgedragen de fietsenstalling in ere te herstellen.
Volgens Van Geest moet de bewaking zonder extra kosten gedaan kunnen worden. Een kleine tien jaar geleden kostte het stallen van de fiets 50 cent per dag of 5 euro voor een maandkaart. ,,In het verleden deden mensen van het IBN de bewaking. Maar ook het IBN kost geld. De kosten waren toen hoger dan de inkomsten. Maar misschien zijn er nu wel mensen met een uitkering die zo’n klus graag zouden willen doen”, stelt Van Geest voor.
Het inmiddels in Huizen woonachtige, maar nog veel in Grave komende, oud-raadslid Jacques Leurs juicht het voorstel van VPGrave en Keerpunt 2010 toe. Leurs loopt al jaren te hoop tegen de chaos met fietsen op het trottoir voor het stadhuis. Met zijn aan een rolstoel gekluisterde partner Sophie loopt hij er regelmatig vast. ,,Maar het is me nooit gelukt de gemeente zover te krijgen dat ze er wat aan gingen doen”, reageert Leurs vanuit Huizen. ,,Een sympathiek plan. Het heeft zeker kans van slagen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: