Grave Lokaal

Bijdrage Nel Schuts, fractievoorzitter Keerpunt 2010, over Samenwerking Land van Cuijk.

Raadsvergadering 15 maart 2015

17. Samenwerking Land van Cuijk – bespreking rapport KplusV / Tien organisatieadvies  met  24 bijlagen!

Als eerste onze dank voor de antwoorden op onze schriftelijke vragen, waarbij de opmerking, dat geen enkele vraag volledig is beantwoord. 

Er is nog: 

– Onduidelijkheid over de personele inzet van de drie sterrenvariant;

– Onduidelijkheid over de invulling van het professionele projectmanagement, de samenstelling van de stuurgroep en de invulling m.b.t. aansturing en het opdrachtgeverschap;
– Volstrekte onduidelijkheid over de kosten van het speciale project en eventuele subsidiering door de provincie in het kader van Veerkrachtig Bestuur;

De tweede opmerking vooraf is, dat wij zeer teleurgesteld zijn over de inhoud van het raadsvoorstel waarop we ruim een week hebben moeten wachten….
In de commissie I. en B. heeft collega Hennie Bongers een resume gegeven van de ontwikkelingen vanaf het Graafs Manifest 2011. Met als doel: een sterke regio, een sterk merk Land van Cuijk. Vijf voor allen – allen voor vijf; een uitvoeringsagenda – afstemmen en werken aan vertrouwen. 

Wat is ervan terecht gekomen? 

Vanavond zal dat in de raad van Grave blijken!

Op 15 april 2015 is het Graafs Manifest vernieuwd. 

De raden spraken uit dat de samenwerking binnen het Land van Cuijk verder gestalte moet krijgen en doorontwikkeld moet worden naar een duurzame bestuurlijke en ambtelijke inrichting waarmee het Land van Cuijk op de toekomst is voorbereid. 
Vervolgens ligt er het rapport van het onderzoeksbureau KplusVTienorganisatie-advies.
Pag. 18 geeft onderbouwd en gemotiveerd duidelijk de richting aan en adviseert om in te stemmen met de vier bespreekpunten. 
Wij herinneren ons tegelijkertijd de overduidelijke en overtuigende aanbeveling van de vertegenwoordiger van de provincie op 25 november 2015 in de schouwburg in Cuijk dat om serieus bezig te zijn en om in het proces resultaat te boeken noodzakelijk is dat alle neuzen dezelfde kant op moeten.
Het hete hangijzer in deze is de instemming met punt 4:   een verkenning – en niet meer dan dat – uit te voeren naar de voor het Land van Cuijk best passende duurzame vorm van verregaande samenwerking/bestuurlijke fusie.
Een onderzoek dus waarbij de uitkomst zal afhangen van de inbreng van de onderscheiden 5 gemeenteraden, van – ja ook hier – het antwoord op de vraag of de neuzen dezelfde kant op staan. 
Het speciale project sluit wat dit betreft naadloos aan op het Graafs Manifest en het verzoek van Ged. Staten. 
Daartegen zijn ervaren wij als koudwatervrees en niet echt willen gaan voor samen verder op weg gaan – voor het nastreven van verregaande samenwerking.
Als je 4 niet doet om verder te kijken – blijft dit met alle respect gehannes; het blijft klauwen met geld kosten; het leidt tot niets, maar misschien willen sommigen dat nou juist ook??? 
Er blijft sprake van bestuurlijke drukte; telkens 5 raden die besluiten moeten nemen. 
Voor Keerpunt 2010 is het alles of niets!
Als deze raad niet in meerderheid kiest voor de keuze van het speciaal project – zullen wij ons beraden of wij in de toekomst nog mee willen praten over samenwerking Land van Cuijk 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *