Met dank aan de Gelderlander!

Fusie: ook Grave trapt op de rem
Graafse coalitiepartijen LPG, CDA, VVD en Trots moeten niks weten van eerste onderzoek naar herindeling.
Ook de gemeenteraad van Grave is tegen een verkennend onderzoek naar een bestuurlijke fusie in het Land van Cuijk.
Vorige week sprak de raad van Sint Anthonis, in de aanloop naar een nieuwe Land van Cuijk-brede raadsconferentie woensdag in Boxmeer, ook al een ‘nee’ uit tegen zo’n eerste onderzoek naar herindeling.
Een raadsmeerderheid van LPG, CDA, VVD en Trots Liberaal, de zittende coalitie in de Graafse raad en samen goed voor acht van de vijftien zetels, ziet niks in zo’n onderzoek. Dat bleek gisteravond in het stadhuis van Grave tijdens de raadsvergadering over hoe nu verder met de moeizaam verlopende samenwerking in het Land van Cuijk.
De Graafse collegepartijen zweren bij nieuwe ‘innovatieve vormen van samenwerking’. Nu is het zo dat Cuijk, Mill en Grave één ambtelijke organisatie vormen en Boxmeer en Sint Anthonis deels samenwerken.
Astrid Floor-Bannink (LPG) verwoordde het als volgt: “Wij willen dicht bij onze burgers blijven. We willen niet dat Grave straks door nog maar vijf inwoners vertegenwoordigd is in een grote raad in een gemeentehuis in Boxmeer of Cuijk.”
De oppositie in de raad van Grave, VPGrave, Lijst Eva Eigenhuijsen en Keerpunt 2010, beticht de coalitie van ‘angst’ en ‘koudwatervrees’. Nel Schuts (Keerpunt): “Dat onderzoek is slechts een verkenning. Moeten we dan maar bij het gehannes van nu blijven?” Jacques van Geest (VPGrave): “Je moet in de volle breedte onderzoek willen doen, wil je stappen vooruit kunnen zetten in de samenwerking.” Eva Eigenhuijsen: “Bij een verkenning onderzoek je pas echt wat de best passende duurzame vorm is.”
Wel moet er ‘een adviesraad’ komen, zo vinden de meeste raadsleden in Grave. Die raad, een initiatief van CDA’er Ben Peters, moet het regieteam als vertegenwoordiging van de vijf raden vervangen.
De Millse gemeenteraad bepaalt morgen officieel hoe verder met de regionale samenwerking. Eerder liet Mill, evenals Grave en Sint Anthonis, de andere ‘kleintjes’, al merken zich niet te laten opjagen door de ‘groten’ Boxmeer en Cuijk, waar het H-woord (herindeling) al wel is gevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: