Grave Lokaal

Inspraakreactie Tom Fest over zijn ervaringen met het snippergroenproject.

Geachte leden van de commissie Ruimte.
Sedert augustus 1989 ben ik samen met partner eigenaar en bewoner van de woning en het perceel Eendenpoel 15.
Wij hebben het geluk op één der mooiste plekjes van Grave te wonen.
Dicht bij de natuur en op loopafstand van de gezellige binnenstad.
We hebben een hechte en prettige buurt, een buurt waar mensen rekening houden met elkaar, waar men in harmonie en overleg met elkaar om gaat en waar volop ruimte is voor het maken van plezier, maar ook voor het steunen van elkaar in moeilijke situaties.
Vanaf 1989 hebben een 5-tal woningen aan de Eendenpoel, waaronder onze woning, een strookje gemeentegrond in gebruik, welke grenst aan onze voortuinen.
De gemeente stelt ons nu voor de volgende keuze:
1) De grond aan te kopen.
2) Het strookje gemeentegrond van beplanting te ontdoen.
In diverse brieven aan de commissie die dit namens de gemeente in behandeling heeft genomen, hebben wij aangegeven voor verjaring in aanmerking te willen komen.
Dit wordt telkenmale afgewezen met de argumentatie: er is geen hek of heg rond uw tuin, dus u komt hiervoor niet in aanmerking.
Echter, juist het open karakter van onze buurt, het vrije uitzicht en de prettige leefomgeving hebben ons doen besluiten nimmer een hek of heg te plaatsen.
Het aankopen van de grond zou overigens een “sigaar uit eigen doos” zijn:
Destijds kochten wij namelijk het perceel van 277 vierkante meter. Na meting door het kadaster in 1990 bleek het perceel slechts uit 256 vierkante meter te bestaan.
We betaalden dus in wezen voor maar liefst 21 vierkante meter grond meer, dan dat we daadwerkelijk kregen.
De gemeente besloot destijds de strookjes gemeentegrond te beplanten.
Er zou voor onderhoud gezorgd worden hetgeen echter nooit gebeurde: er is geen schoffel of gemeentehark aan te pas gekomen om de gemeentegrond in goede staat van onderhoud tehouden.
En ja, wat doe je dan als correcte burger: je houdt de tuin en het strookje gemeentegrond zelf netjes bij, snoeit de struikjes en de plantjes, vervangt dode planten door nieuwe.
Informeel is toentertijd door een medewerker van de gemeente gezegd: “Gebruik de grond maar, als er maar te allen tijde door de gemeente bij gekomen kan worden omdat er leidingen van het algemeen nut lopen”.
Wij zijn van mening dat 26 jaar zeer adequaat onderhoud zonder gemeentelijke compensatie, voldoende argumentatie is om het stukje gemeentegrond niet te moeten aankopen.

Wij gaan dat dan ook niet doen.
Betreffende punt 2, het weghalen van de beplanting, willen wij u op het volgende wijzen:
Wanneer de bewoners van de Eendenpoel de gemeentegrond gaan ontmantelen, halen wij de struiken en planten weg die destijds door diezelfde gemeente zijn gepoot, pure verspilling dus.
Vervolgens moet de gemeente de stroken weer aanplanten, wat betekent dat er kosten op het gemeentelijk groenbudget komen, welke dus absoluut vermijdbaar zijn.
Bezuinigingen van de gemeente op het onderhoud van openbare groenvoorzieningen is in de praktijk al te zien in het minimale onderhoud, dat plaatsvindt aan de gemeentegrond rondom Eendenpoel 17, de woning van onze buren.
Wij zijn er dan ook van overtuigd dat de strookjes gemeentegrond, die het correcte aanzicht van de Eendenpoel nu bepalen, in de toekomst verwaarloosd zullen worden.
Dit kan niet de bedoeling van de gemeente zijn. Wij zijn als burgers verantwoordelijk voor het onderhoud van een correct straatbeeld en die verantwoordelijkheid hebben wij al 26 jaar genomen, ook voor grond welke niet ons eigendom was. De gemeente is verantwoordelijk om dit te stimuleren, eigen burgerinitiatief te motiveren en de kosten van onderhoud zo laag mogelijk te houden.
Wanneer we gezamenlijk de huidige status quo besluiten te handhaven, levert dit de gemeente geen additionele kosten op, hoeft er geen gemeentelijk onderhoud in de komende jaren plaats te vinden en blijven de burgers hun eigen verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van het creëren van een correct straatbeeld en prettige woonomgeving.
In brieven respectievelijk verstuurd op 16 februari en 12 en 18 mei aan mevr. Aaldering en de heer Dijkstra verzochten wij om een gezamenlijk onderhoud met de buurtbewoners.
Uiteindelijk hebben wij daarvoor eerst op 29 mei een uitnodiging ontvangen.
Wij betreuren deze gang van zaken ten zeerste, hopen dat de gemeente de redelijkheid van onze argumenten inziet en met ons in gesprek gaat.
Mede namens de bewoners van de Eendenpoel 5, 11, 13, en 17, dank ik u voor uw gewaardeerde aandacht.

Tom Fest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *