Grave Lokaal

Frank Stoffer schrijft: bijdrage aan Algemene Beschouwingen.

Geachte leden van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders,
 
Onlangs werden alle algemene beschouwingen, of tenminste de samenvatting daarvan, gepubliceerd in de gemeenterubriek in de Maasdriehoek. Van al deze beschouwingen sprong er één duidelijk naar voren; Zwanenzang was de titel. Laat ik nu over dit stuk met jullie willen spreken vanavond.

De gemeente Grave loopt duidelijk tegen haar houdbaarheidsdatum aan. Waarom stellen wij het onvermijdelijke uit? De democratische legitimering van ons als raad wordt kleiner en kleiner. Steeds vaker worden wij geconfronteerd met samenwerkingsverbanden en zelfstandig bestuursorganen . Voor de formaliteit mogen wij vaak nog even ‘ja’ zeggen tegen jaarrekeningen, begrotingen en besluiten van deze instituties.

Veel samenwerkingsverbanden zijn in het leven geroepen omdat een gemeente als Grave taken van het rijk toebedeelt krijgt zonder dat zij daar de kennis, kunde en financiën in huis heeft. De voormalige SP fractie en dhr Koevoets van de LPG waren hier zo’n 7 jaar geleden al kritisch op. Het rijk onderhandeld met de gemeenten  voordat zij de decentralisatie opgaves aan de gemeenten oplegt. De gemeente Grave is hier weinig kritisch in. De onderhandelingen worden met een uitgebreid mandaat aan het VNG overgelaten.

Financieel zijn wij ook grotendeels klaar. Met passen en meten en hangen en wurgen is er weer een sluitende begroting gepresenteerd. De fractie Frank Stoffer betreurd dit. Er is enkel en alleen nog ruimte voor kleine uitgaven. Een grote bespaarpost zal personeel moeten worden. Ook dit is al ruim 6 jaar geleden naar voren gebracht door de eerder genoemde fracties. Wij wilden toen een maximum stellen aan het aantal FTE’s en een beperking aan het inhuren van externen.
 
Het op de achtergrond liggende idee daarbij was, meer indianen en minder chiefs. Helaas was en is dit een bevoegdheid van het college en gaat de raad enkel en alleen over het budget. Maar beste raadsleden hier is veel te halen. Even een vergelijk: de gemeente Amsterdam heeft zo’n 15 ambtenaren per 1000 inwoners en Amersfoort zo’n 5 per 1000. De Europese Unie, het belangrijkste wetgevende instrument dat wij nu hebben doet het nog beter. Europa heeft evenveel ambtenaren als onze hoofdstad. Met weinig ambtenaren bereiken ze veel, of dat de juiste zaken zijn laat ik even buiten beschouwing. En hoe scoort Grave? Ik geloof niet zo goed als Europa, maar het college weet hier vast antwoord op.

Waar put de gemeente Grave nog bestaansrecht uit? Zoals ik al eerder noemde is de democratische legitimatie uitgehold. Hadden de concern controllers van de gemeenten in het land van Cuijk het in 2008 bij het juiste eind? En is fusie de beste en goedkoopste optie? Of zijn wij veranderd in een banenpoel voor burgemeesters, wethouders, griffiers, secretarissen, managers en raadsleden? Ik vrees van wel.

Een van de veel gehoorde kreten van het voordeel van een kleien gemeente is het feit dat het bestuur dicht bij de bevolking staat. Maar is dat ook zo? Gezien de beantwoording op mijn stelling om een inzamelzak voor piepschuim op te hangen op de milieustraat in Velp spreekt boekdelen. De baten wegen niet op tegen de lasten….. aldus het college. Maar college en raadsleden, wij zijn er toch voor de burgers? De inwoners van onze gemeente bestellen steeds meer spullen online en krijgen zodoende steeds meer piepschuimafval binnen. Dit piepschuim is prima te recyclen, aldus het RMB, mits het apart wordt ingezameld. Maar nee, de burgers van Grave moeten het maar in de dure tariefzak stoppen, waar het een zakkenvuller van jewelste is, of men moet een duur ritje naar de milieustraat in Haps maken. College, over wiens baten en lasten hebben we het dan? Niet die van de burger in ieder geval. Met dit antwoord geeft u aan mijlenver van de bevolking te staan.

U geeft in uw antwoord op een vraag van de lokale partij Grave, over de onderwijsachterstandenbestrijding, een duidelijk antwoord: ‘het huidige voorzieningenniveau kan niet overeind blijven’.
 
Beste raadsleden, moeten wij dit echt willen? Kunt u met droge ogen uw kinderen of kleinkinderen uitleggen dat een zelfstandig Grave waarin voorzieningen niet meer op niveau overeind blijven echt beter is voor hun toekomst?
Laten we stoppen met het ‘gehannes’ en overgaan tot één gemeente in het land van Cuijk.
 
Frank Stoffer 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *