Grave Lokaal

Raadsledeninformatie: Veiligheid project Hart van Grave

Zoals u weet heeft de gemeente Grave in 2011 een exploitatieovereenkomst gesloten met Van der Horst Vastgoedinitiatief. Deze overeenkomst betrof de realisatie van het project Hart van Grave.
Van der Horst heeft voor de bouw van Hart van Grave opdracht verleend aan HKM Realisatie. Inmiddels zijn – zoals u weet – zowel Van de Horst Vastgoedinitiatief
als HKM Realisatie failliet
Met name het faillissement van Van der Horst heeft gevolgen voor het gehele project Hart van Grave. Inmiddels zijn wij in overleg getreden met o.a. de curator, de Vereniging van Eigenaren (VvE) en ondernemers over de ontstane
situatie. Zoals u echter weet zijn er inmiddels al diverse ruimten in het project in gebruik. Het gaat daarbij zowel om de commerciele ruimten als diverse woonruimten.

Controle
Op 22 juli en op 24 juli hebben controleurs van onze afdeling Bouwzaken en van de Brandweer Brabant Noord, mede op verzoek van de VvE, een controlebezoek gebracht aan het complex. Daarbij is geconstateerd dat een deel van het project Hart van Grave in gebruik genomen is, terwijl de bouwwerkzaamheden voor het gehele project nog niet gereed zijn. Dat heeft een aantal consequenties.
Ingang parkeergarage
Gevolgen
Voor de delen van het project die gereed zijn en die geheel afzonderlijk gebruikt kunnen worden bestaat de mogelijkheid om deze in gebruik te nemen
alvorens het gehele project afgrond is. Dit geldt bijvoorbeeld voor de commerciële ruimten op de begane grond en de woningen in blok C (woningen aan de Scheerestraat). Voor wat betreft de stallingsruimten in de kelder geldt dat deze nog niet gereed is en daarmee in zijn geheel niet in gebruik genomen kan worden. Op dit moment kan de brandveiligheid daar niet gegarandeerd
worden. Dit betekent dat hier geen voertuigen gestald kunnen worden en dat de bergingen en fietsenstalling eveneens niet gebruikt mogen worden. Om van
de stallingruimte gebruik te kunnen maken zullen een aantal belangrijke tekortkomingen verholpen moeten zijn, waaronder de brandveiligheidsinstallatie. De Vve heeft van de gemeente een lijst ontvangen met de tekortkomingen, zij zullen in overleg met Woningborg bekijken wat de mogelijkheden zijn om dit op zo’n kort mogelijke termijn op te lossen.
Woningen
Ook bij de woningen in blok A (woningen boven winkels aan de
Hoofschestraat) zijn tekortkomingen geconstateerd die aanleiding vormen om het gebruik van de woningen niet toe te staan. Hier zijn de brand- en gebruiksveiligheid in het geding. Door de geconstateerde gebreken te verhelpen (al dan niet met tijdelijke voorzieningen) kan het gebruik echter voortgezet
worden. Met de VvE zijn hierover afspraken gemaakt.
VvE
De Vereninging van eigenaren neemt haar verantwoordelijkheid en zal actie ondernemen om handhavend optreden door de gemeente te voorkomen.
Reactie Keerpunt 2010: 

zolang de gemeente Grave geen onjuiste rol speelt in dit verhaal is er voor de gemeenteraad geen taak weggelegd om daar een rol in te spelen. Problemen tussen eigenaren, curator en aannemer spelen zich af in het privaatrechtelijke vlak. Daar is geen taak voor de raad weggelegd.

We blijven desondanks alles nauwgezet volgen, in het kader van onze controlerende functie,  en willen in september nadere uitleg van het college in de raad. 

2 gedachten over “Raadsledeninformatie: Veiligheid project Hart van Grave

  • Na de diverse faillissementen van Hkm en vd Horst Cuijk , is ook vd Horst Beheer failliet en staat Theo onder surseance…. Het lijkt op een definitief einde voor fam van der Horst te Escharen. Jammer voor de kopers en huurders, er is niets meer te halen.

    Beantwoorden
  • Jacques heeft het deze keer mis. De gemeenteraad is wel degelijk verantwoordelijk, zelfs de hoofdverantwoordelijke.In 2002 heeft de raad bewust tegen het advies van het college in de stap genomen het stadhuis te verplaatsen en dus genoodzaakt te zijn de binnenstad te herontwikkelen. Iemand die zijn ogen open had wist toen al dat er een rekening zou moeten worden betaald. Nu dreigen burgers dat te moeten doen.

    Leo de Vreede

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *