Grave Lokaal

Waterproof in Grave, Cuijk en Mill: WATERVERBRUIK LEIDT TOT STOPZETTING UITKERING.

Geachte mevrouw Henisch/Beste Anja,
Omdat naar mijn mening u vanuit uw dagelijks werk de meeste expertise in de raad zult hebben op dit gebied, leg ik u als raadslid graag het volgende voor:

Nog maar enkele weken geleden publiceerde de gemeente Grave een berichtje op de infopagina in de Graafsche Courant dat inwoners van de gemeente zich er van bewust moeten zijn dat de gemeente enkele basisgegevens in de GBA heeft genoteerd. De gemeente “waarschuwde” daarbij dat sommige “derden ” gebruik mogen maken/toegang kunnen verkrijgen tot die gegevens MITS men bij de gemeente heeft aangegeven vooraf, hier bezwaar tegen te hebben. 

Men riep de burger dan ook op hier over na te denken.  De gemeente suggereerde hiermee erg begaan te zijn met de privacy van haar inwoners nietwaar? Tot mijn verbazing echter lees ik nu in de Graafsche Courant van deze week dat de 3 gemeenten van het Land van Cuijk (ISD-CGM), een thema-onderzoekje hebben gedaan onder de noemer “Waterproof”. 

  • Ik vraag mij in alle ernst af hoe dit onderzoek is gedaan. 
  • Wie opdracht heeft gegeven tot dit onderzoek. 
  • Wat de vorige en de volgende thema’s waren/zijn. 
  • Is de gemeente nu kennelijk niet aan te merken als een “derde”?  
  • Mag Brabant Water zomaar gegevens doorgeven aan de Gemeente Grave over het gebruik van individuele personen?
  • Van hoeveel bijstandsgerechtigden zijn de gegevens opgevraagd bij Brabant Water? In de publicatie van de gemeente wordt slechts in krom Nederlands melding gemaakt van 1 beeindiging en 1 herziening van het recht op bijstand. Van belang is om te weten om welke percentages “oplichters”???????? het gaat?
  • Maar vooral om het percentage mensen dat in armoede leeft en integer is gebleven.
  • Waar blijven de verkregen gegevens bewaard?
  • Of worden deze vernietigd?
  • Waar precies ligt het mandaat voor dit soort acties?
  • En wat denkt de gemeente te bereiken met dit onvolledige, in krom Nederlands geschreven artikel dat slechts meer vragen oproept?
  • Is men zich bewust van het feit dat met dergelijke acties en onvolledige persberichten de integriteit van elke willekeurige bijstandsgerechtigde publiek wordt aangetast?   

Het onderzoek lijkt op dit moment nog een vrij onschuldig iets maar het kan ook zijn dat hiermee een totaal verkeerde eerste stap is gezet als het gaat om de bescherming van persoonsgegevens nu en in de toekomst.
Tot slot: Door het artikel “Waterproof”te plaatsen op de gemeentelijke infopagina, probeert de gemeente te suggereren zeer transparant te werken. Geheel ten onrechte! Dat zou pas het geval zijn als tevoren op zijn minst e.e.a. was aangekondigd, en nog beter; als men gewoon alle bijstandsgerechtigden had gevraagd of zij willen opgeven hoeveel water zij gebruiken en op welk adres en wat het doel was van zo’n actie. 

Overigens zijn dit soort vragen absoluut nergens in de standaard formulieren te vinden die bijstandsgerechtigden bij tijd en wijle dienen in te vullen. Ook is nergens vermeld welke “rechten” de gemeente eigenlijk heeft op om zomaar informatie aan derden (in dit geval Brabant Water) op te vragen. Nog even en de gemeente staat op de stoep bij de apotheek of bij Albert Heijn voor de gegevens van Bonuskaart-gebruikers enz.
Een leuke casus kan ook nog zijn, stel ; een gezin met een WWB (Wet Water en Brood) uitkering kan de afrekening/maandelijkse lasten van Brabant Water niet meer opbrengen. Brabant Water sluit deze gebruiker dus af. De gemeente klopt aan voor gegevens en ontdekt dat de betrokken client geen klant meer is bij Brabant Water? 

Welke radertjes gaan er dan draaien?
Kortom, ik vind dit een heikelijke kwestie en het lijkt mij dat de gemeenteraad van Grave zich eens opnieuw in de afspraken in dat samenwerkingsverband moet verdiepen.
In aanmerking nemende het feit dat het Mevrouw Marga Klompe van de KVP Tweedekamerfractie was die in 1963 de Algemene Bijstandswet tot stand bracht, neem ik voetstoots aan dat zowel de coalitie- als oppositiefracties in de gemeenteraad van Grave zich zorgen zullen maken over bovengenoemde gang van zaken. 

Mijn ervaring van de laatste jaren bij het stellen van vragen op gebied van sociaal beleid in de gemeente Grave is, dat U mij heeft getoond sociaal bewogen te zijn, snel heeft gereageerd en waar nodig actie hebt ondernomen.
Ik ontvang heel graag uw visie op bovenstaande.
Tot slot: Deze mail stuur ik u als individueel inwoner van de gemeente Grave en niet namens de Wijkraad Binnenstad. 

Ik verwijs u via de link voorts naar mijn website waar ik een artikel heb geplaatst over de kwestie: http://www.destierlijkestad.nl/208345853

Met vriendelijke groet,
Hester Kruizinga


Een gedachte over “Waterproof in Grave, Cuijk en Mill: WATERVERBRUIK LEIDT TOT STOPZETTING UITKERING.

  • Schande.

    De sovjet -unie is begin 90-er jaren opgeheven.
    Hier worden honderden mens en gediscrimineerd en waarschijnlijk wordt ook wederrechtelijk hun privacy aangetast.

    M. Schuurmans

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder