Grave Lokaal

Mevrouw de Voorzitter schrijft over de gemeentelijke informatierubriek.

In de B&W-besluiten heb ik ook gelezen dat de gemeentelijke informatierubriek van de Graafsche Courant naar de “Maasdriehoek” verhuist. Volgens Ben Bongaards op de website van Jacques Leurs belandt Grave daarmee van de regen in de drup.

Ook voor mij is de “Arena” tegenwoordig het blad waar je Graafsche Informatie niet tussen de advertenties hoeft te zoeken. Maar goed een aanbestedingsprocedure is nu eenmaal strak geregeld en als de regels goed worden gevolgd is de gunning weinig meer dan een rekensom.
Vandaar dat de volgende tekst van het B&W-besluit mij verbaasde:
Met inachtneming van de reacties uit de kring van de raadsleden wordt besloten tot het publiceren van de gemeentepagina naar De Maasdriehoek (editie Cuijk, Grave, Mill) uitgegeven door De Winter Mediagroep, Uden onder de door deze uitgeverij geoffreerde voorwaarden.
Ik ben vooral benieuwd naar die reacties uit kringen van de raadsleden. 
Nu gebeurt het in Grave nogal eens dat van het eigen aanbestedingsreglement wordt afgeweken, maar dat wordt dan gemeld aan de auditcommissie. Dat is hier niet gebeurd en dus mag niemand, en dat geldt ook voor de raad, invloed uitoefenen op de gunning. 
Dat is één. Maar ook als een Jan-boerenfluitjes-aanbestedingsprocedure is gevolgd is het vreemd dat niet eens de raad maar “kringen van de raadsleden” invloed proberen uit te oefenen. Vervolgens zou ik weleens willen weten wat “inachtneming van de reacties” heeft ingehouden. Als het antwoord op de reactie zou zijn: “ze kunnen de boom in” zou het college goed hebben gehandeld.
Ook verbaasde mij dat de winnende uitgeverij nog voorwaarden heeft kunnen stellen.   Bij een aanbesteding stelt de aanbesteder, in dit geval de gemeente de voorwaarden. Bovendien verwacht ik dat in ieder geval de raad die voorwaarden kent. En waarom zouden wij burgers ze ook niet mogen weten?
Het kan natuurlijk allemaal onschuldig zijn. De aanbesteder zal wel hebben gevraagd naar het uiterste tijdstip van aanleveren van de informatiepagina. Dat noem ik geen voorwaarde.
P.S. Een reactie uit de kring van de raadsleden: 
Keerpunt 2010 is erg verbaasd over dit besluit van het college. We  mochten onze kijk geven op hun voornemen om dit besluit te nemen. En dat was het. We hebben geen voorwaarden gezien en we vonden het vreemd dat er afgeweken werd van het aanbestedingsbeleid.Ook willen we de mening van onze burgers mee laten wegen bij het te nemen besluit. Via de gemeentelijke website hebben we het besluit vernomen. De inhoud van  reacties van collega’s zijn ons niet bekend. In het openbaar is er nooit over gesproken. We hebben wel uitleg van de betrokken ambtenaar gehad over het collegevoorstel nadat er om een reactie gevraagd werd. We voelen ons weer geschoffeerd door dit college door deze handelwijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *