I had a dream!

Jaren geleden kwam Harry Opsteegh, als wethouder verantwoordelijk voor de onderwijshuisvesting, met de legendarische woorden: I had a dream.

Nu mag de raad zich gaan buigen over het collegevoorstel om twee brede scholen te gaan bouwen en de Ester op te knappen.
Als je de droom van Harry en het voorstel naast elkaar legt dan moet je constateren dat de tijd weinig meer over heeft gelaten van Harry’s droom. Op de site van www.mooilandvancuijk.nl vond ik een bijdrage van onze Graafse columnist Freddy Kloot’e (sorry voor deze schrijfwijze). De oud-directeur van de Hartenaas schrijft een bijdrage die Keerpunt 2010 zeer aanspreekt.
Dinsdag vergadert de commissie Inwoners en Bestuur over het collegevoorstel.
Ik neem de vrijheid om deze column in zijn geheel over te nemen. Bezoek ook eens deze website van onze fotograaf Marco van den Broek.

COLUMN GRAVE ACTUEEL

Uitgegeven: 18 januari 2013Grave: “Door nog eens goed te kijken naar de benodigde ruimten, wordt er door de gemeente Grave flink bezuinigd op de kosten voor de twee geplande brede scholen”, las ik donderdag in de Gelderlander. Dus “nog eens goed kijken” levert 3,4 miljoen op. Het hield me de hele dag bezig. Iedereen maakt wel eens plannen. Voor een verbouwing aan het huis, een andere kamer, een vakantie. Plannen? We lopen er bijna de hele dag mee rond. Zo ook het bestuur van ons stadje. Na lang beraad met scholen, besturen, participanten die “het breed zijn” moeten opvullen, lag dan eindelijk het plan op tafel. Misschien wel een jaar of twee, drie aan gewikt en gewogen. Omdat wijkgebonden activiteiten en de daarbij betrokken wijkgebouwen richting “breed” zouden verhuizen, was het een groots plan. Besturen van wijkgebouwen waren niet blij dat hun ontmoetingspunten verkocht zouden worden. Alles zou verhuizen naar de scholen. Eventueel naar het multifunctioneel centrum van Catharinahof. En de scholen zelf? Voelden die wel wat voor om breder te worden, en dus allerlei wijkgebonden activiteiten binnen hun muren toe te laten? Nu heb ik zelf lang genoeg in het onderwijs geleefd, om te weten, dat het niet altijd even makkelijk is om je toch al niet ruime voorziening voor je kinderen te moeten delen met “vreemde instanties”. De worst die de schoolbesturen voor de neus zagen hangen in de vorm van een peuterspeelzaal in hun scholen, bleek wel erg aantrekkelijk. In deze tijd van vermindering van leerlingenaantallen, is de voedingsbodem die peuterspeelzaal heet, niet te versmaden. De rest zul je dan op de koop toe moeten nemen. Laat nu een gedeelte van die rest, ook al niet door luxe, afzien van huisvesting in een brede school. Laat nu wijkgebouw Esterade toch mogen blijven bestaan waarvoor het is gebouwd. Laat nu nog steeds niet duidelijk zijn of iemand al weet hoe het multifunctioneel centrum gaat functioneren. Ergo: de onduidelijkheid groeit met de dag. Kijk eens in de harten van de schooldirecteuren. Misschien zijn ze met alleen een peuterspeelzaal ook best tevreden. En als dat inderdaad het geval is, is het dan niet zonde om daar zoveel miljoenen voor uit te geven? Mooi dat ons bestuur nog eens goed heeft gekeken. Waarde van die extra blik dus 3, 4 miljoen. Als ze nu nog eens verder zouden kijken, is er misschien nog wel meer te vangen. Er zijn schoolgebouwen die een fikse grote beurt nodig hebben. Doe dat. Escharen wilde niet meedoen aan de brede school op de meest logische plek, met onder meer als reden dat de school nog goed genoeg was. De asbest is ook al weg. Dus, gemeente, dat is weer al een voordeel. Hartenaas is nog maar 17 jaar oud, en dat is jong. Dus, Sprankel, Raamdonk, Wegwijzer opknappen. De Bongerd in Gassel ziet er nog goed uit. Dus daar misschien een kleine beurt. En Velp? Daar kan misschien lering uit getrokken worden. De peuterspeelzaal dan? Wat te denken van een centrale plaats in het stadje? Mijn advies aan raad en college moge duidelijk zijn. Kijk nog eens goed. Het levert vast nog een paar miljoentjes meer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: