Grave Lokaal

Visie Industriële Kring Land van Cuijk en Limburg op ontslagen Graafse Scheepswerf.

Aan het College van B&W en gemeenteraad van de gemeente Grave,
Arnoud van Gelderweg 71
5361 CV GRAVE
onderwerp: Scheepswerf Grave
10-04-2012
Geachte Gemeenteraad en College van B&W.
Ons bereikte het bericht dat de Scheepswerf Grave ontslag heeft moeten aanvragen voor zijn totale werknemersbestand. Reden daarvoor zou het niet verlenen van een vergunning voor het bouwen van schepen langer dan 110 meter zijn.
Zoals wij hebben begrepen is er door de gemeenteraad een geen bezwaar
afgegeven en ook de provincie heeft aangegeven mogelijkheden te zien om zulke schepen in Grave te bouwen. Voorts hebben wij begrepen dat de belangen van de bewoners in de nabijheid van de scheepswerf door deze beslissing worden beschermd.
De Industriële Kring Land van Cuijk en Noord Limburg betreurt in hoge mate de
beslissing van de Gemeente Grave, om geen vergunning te verlenen. Wij zijn intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van een economische visie
voor de gemeente Grave met als doelstelling het economisch en ondernemend klimaat in Grave verder te ontwikkelen en opnieuw vorm te geven. In deze visie is gekozen om te houden wat er reeds is en verder Grave te ontwikkelen
als “kraamkamer” voor nieuwe ontwikkelingen. Voorts waren wij bijzonder verheugd dat Grave hoogwaardige IT-industrie wil aantrekken.Voor de Scheepswerf Grave zijn in de visie de standpunten eensgezind vastgelegd.
Het bedrijf is uitermate innoverend, brengt veel goodwill voor Grave als waterrijke gemeente en brengt, naast de eigen werkgelegenheid, ook veel aanpalende werkgelegenheid met zich mee.
De eigenaar is niet voor niets in 2010 uitgeroepen als ondernemer van het jaar in het Land van Cuijk en Noord Limburg. De man en zijn onderneming combineren vakmanschap met een grote mate van creativiteit en flexibiliteit, om te komen tot zeer hoogwaardige en luxe passagiersschepen. De besten in zijn soort.
Met het ontslag van al het personeel moet worden gevreesd voor een economische kaalslag voor een flink aantal bedrijven uit Grave en omgeving. Immers veel onderaannemers zijn voor een groot deel afhankelijk van de werkzaamheden die de
Scheepswerf weet aan te trekken. Maar ook de middenstand in het centrum van Grave is voor een flink deel afhankelijk van aankopen door de scheepswerf, zijn personeel en de op de werf werkende onderaannemers.
De Industriële Kring vreest voor een verhoogde toename van faillissementen van deze bedrijven in Grave, maar ook van bedrijven in het Land van Cuijk, onze leden dus.
Wij zitten midden in een economische crisis. Nederland moet bezuinigen. Bedrijven hebben te weinig werk. De werkeloosheid stijgt. De Scheepswerf Grave heeft een goed gevulde orderportefeuille en is in staat om,
als grootste particuliere werkgever van Grave, een groot aantal mensen aan het werk te houden. Mensen met gezinnen achter zich. De crisis lijkt aan de
Scheepswerf voorbij te gaan, ware het niet dat het juist de overheid is die met een procedurele beslissing de werkgelegenheid en de toekomst van het centrum van Grave op het spel zet.
Juist in deze tijd is goed leiderschap bepalend voor het resultaat van een bedrijf of gemeente. Goed leiderschap vraagt soms om verder te kijken dan procedures. Goed leiderschap vraagt soms om creatieve oplossingen.
De industriële kring vraagt met klem aan het bestuur van de Gemeente Grave, nog eens goed naar de belangen te kijken. Is het belang van 60 directe werknemers met hun gezinnen, de aanpalende werkgelegenheid met hun gezinnen en de levensvatbaarheid van het winkelbestand in het centrum van Grave van minder belang dan het belang zoals nu het door het bestuur is afgewogen?
Ik doe een dringend en klemmend beroep op leiderschap en dring bijzonder aan op een gesprek tussen de wethouder, E. Daandels, en de directie van de Scheepswerf Grave om te bezien of deze padstelling kan worden doorbroken.
De Industriële Kring biedt aan om bij dit proces behulpzaam te zijn.
Immers het is ons gezamenlijk belang werkgelegenheid te behouden en zelfs uit te breiden. .
Ook Graveon, waarmee wij goede contacten onderhouden, is van deze brief op de hoogte en ook deze organisatie wil graag behulpzaam zijn in het zoeken naar een voor alle partijen goede, maar vooral spoedige, oplossing.
Ik vertrouw op een constructieve oplossing van zaken.
Met een vriendelijke groet
Geert-Jan Derks
Bestuurslid Industriële Kring Land van Cuijk en Noord Limburg. Afd. Cuijk – Grave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *