Landerd wil op eigen kracht naar 2020.

SAMENWERKING (25)


LANDERD
Landerd moet een zelfstandige gemeente blijven. Dat is het uitgangspunt van de “strategische toekomstvisie” van B en W. Volgens het college zijn twee zaken cruciaal, wil Landerd een sterke zelfstandige gemeente blijven: een effectieve samenwerking met andere gemeenten en versterking van de eigen ambtelijke organisatie. Landerd is met 15.000 inwoners een van de kleine gementen in Noordoost-Brabant. Dat aantal zal de komende jaren afnemen, staat in de toekomstvisie: in 2030 hebben Schaijk, Reek en Zeeland 13.000 inwoners.
De vergrijzing neemt sterk toe: een op de drie inwoners is in 2030 65 jaar of ouder. Nu is dat ongeveer een op de zeven.
Het college stelt wel dat Landerd op eigen kracht de toekomstvisie niet op eigen kracht kan realiseren. Maar, zegt het college, geen enkele gemeente in Nederland kan dat, op een paar heel grote na. Ten oosten van Landerd is volop beweging. Deze week maakten Cuijk, Mill en Grave bekend dat ze in snel tempo willen werken aan een versteviging van de samenwerking. Aan de andere klant zitten bernheze en Maasdonk in een proces van krachtenbundeling. Landerd richt zich op de gemeenten in de omgeving die hun krachten bundelen: Uden, Veghel, Oss en Bernheze.

BRON: de Gelderlander/Maasland/vrijdag 6 mei 2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: