Timing of tactiek.

SAMENWERKING (26)


COMMENTAAR

Was het gewoon slechte timing? Was het de bedoeling dat het nieuws nog niet bekend zou worden? Of was het een tactische manoeuvre, bedoeld om met een schokeffect Boxmeer en Sint Anthonis wakker te schudden?

Hoe het ook zij, het nieuws dat Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert een flinke stap willen zetten in het proces van gemeentelijke samenwerking kwam op een ongelukkig moment. Het was dan ook schoorvoetend dat de drie colleges toegaven dat ze “het voornemen hebben om tot de voorbereiding te komen van de vorming van een ambtelijke organisatie”.

Nog niet alle raadsleden van de drie gemeenten waren over het voornemen geïnformeerd. Maar het nieuws lag al zo’n beetje op straat, dus gaven de colleges toe dat ze in de richting van een ambtelijke organisatie denken.

Een logische stap. Alleen bevreemdt het dat de drie noordelijken de twee zuidelijken er niet bij betrokken hebben. En lijkt het moment van de “voorzichtige besluitvorming” niet goed gekozen omdat de raden aan zet zijn. Op 10 juni komen de vijf gemeenteraden in Grave bij elkaar. Juist en vooral om over samenwerking te praten. Die conferentie is door hen georganiseerd en een goed signaal naar de burgers: “wij willen serieus over samenwerking nadenken”.

De drie colleges fietsen daar toch een beetje doorheen. Nogmaals, een logische stap want met onder meer de sociale dienst hebben ze elkaars water al goed kunnen proeven. Maar eigenlijk zetten ze de raadsleden voor een voldongen feit. Dat dwingt de volksvertegenwoordigers in de rol van ja-en-amen-zeggers.

Daar houden goede volksvertegenwoordigers niet van en het resultaat kan zijn dat ze de kont tegen de krib gooien. Dan zijn we verder van huis.

BRON: 
De Gelderlander/Maasland/opinie/7 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: