Grave Lokaal

Besloten; commentaar redactie de Gelderlander op besluit besloten vergaderingen van Graafs presidium.

Zo op het eerste oog kwam Harrie de Greeff (VVD) in Grave met een opmerking waar toch wel een aardige tegenstrijdigheid in zat. Jacques Leurs (Keerpunt 2010) beende boos weg uit de vergadering van fractievoorzitters (het presidium). Hij protesteerde daarmee tegen de opnieuw in te voeren beslotenheid van deze bijeenkomsten. De Greeff – geen tegenstander van die beslotenheid – vond het vertrek en eventueel wegblijven van Leurs niet ten goede komen aan de democratische besluitvorming. Da’s een goeie: Leurs die voor openheid (een basisprincipe van de democratie) pleit, krijgt dus te horen dat zijn actie dezelfde democratische principes niet ten goede komt. Nota bene uit de mond van een voorstander van een slot op de deur. Natuurlijk ligt het allemaal een stuk genuanceerder. De Greeff is een liberale democraat en Leurs doet daar – als het om de democratie gaat tenminste – niet voor onder. Toch moeten die fractievoorzitters zich eens achter de oren krabben. Nu zijn hun bijeenkomsten gewoon openbaar. Straks mogelijk niet meer. En waarom?

Door de bank genomen worden de presidiumbijeenkomsten vooral gebruikt om de agenda voor de raadsvergadering vast te stellen. Daar ligt echt niemand wakker van, sterker nog, daar sukkel je toch redelijk bij weg. Dus waarom zo moeilijk doen?

Akkoord, er worden vast ook wel eens gewichtige zaken besproken die nog even “geheim” moeten blijven. Maar leg dat dan uit aan al die Gravenaren die nu hun wenkbrauwen fronsen over dichte deuren. Communiceer, leg uit in plaats van domweg de deur te sluiten.

Dan krijg je door de bank genomen begrip. En als er niets geheimzinnigs besproken wordt, dan zet je de deur toch open.

Bron: de Gelderlander; opinie.

P.S. In de eerstvolgende besluitvormende vergadering van 20 juli komt al een raadsvoorstel op de agenda van portefeuillehouder Wilma Delissen om voortaan in beslotenheid te vergaderen. Keerpunt 2010 is benieuwd naar het standpunt van Frank Stoffer van VPGrave. Hij verliet recentelijk nog een vergadering toen die overging in een besloten gedeelte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *