Grave Lokaal

Visie Keerpunt 2010 op rekenkamerrapport `Gemeenschapsaccommodatie ´t Trefpunt.

De inhoud van het rapport heeft alle verwachtingen overtroffen. Het is een aaneenschakeling van gemaakte fouten. Harry Opsteegh zegde Nel Schuts toe dat het gebouw snel per mobiele telefoon bereikbaar is. We hebben daar nog wel budget voor!!

Nel´s bijdrage.

Voorzitter, de inbreng van Keerpunt 2010 m.b.t. dit onderwerp gaat allereerst over het rapport van de Rekenkamercommissie en verder over de kwaliteit en veiligheid van het gebouw.

De inhoud van het rapport van de R.K.C. “Gemeenschapsaccommodatie Velp”: Terugblik en vooruit kijken heeft alle verwachtingen overtroffen.

Het is één aaneenschakeling van gemaakte fouten:

  • het ontbreken van een projectplan
  • het niet tot standkomen van een realisatie-overeenkomst
  • het atwijken van de regels met betrekking tot het aanbestedingsbeleid
  • het onvoldoende informeren van de Raad door het College
  • het ontbreken van voldoende regie, sturing en risicobeheersing
  • een onduidelijke rol van een overleg- c.q. klankbordgroep uit Velp m.b.t. instelling, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden.
  • enz. enz.

Het is teveel om op te noemen. Het rapport spreekt boekdelen.

De algemene conclusie van het College van B. en W. op blz. 16, dat de weg naar realisatie van deze accommodatie geen toonbeeld is van standvastige projectmatige aanpak en projectstructuur ios voor Keerpunt 2010 veel te zacht uitgedrukt.

Volgens ons is de voorbereiding en uitvoering van de bouw van ’t Trefpunt een fiasco, waarvan de nasleep nog jarenlang kan en zal duren.

In Velp horen we vaak opgemerkt: “’t Trefpunt zou je nu nog moeten slopen en daarvoor een nieuw, degelijk, functioneel stenen gebouw voor in de p[laats moetne realiseren. Zoals ’t Dorpshuus in Escharen bijvoorbeeld.

Na oplevering zij er grote bedragen uitgegeven voor mankementen en dan wat er allemaal nog komt… nieuwe deuren, de grote schuifwand die moet wijken; een nieuwe vloer, riolering die telkens mankeert..
Gevolg daarvan is ook dat het gebouw in het komende halfjaar ongevver twee maanden vanwege herstelwerkzaamheden – niet of nauwelijks te gebruiken is.

Maar, wat ons nog meer  en grotere zorgen baart: als een project als ’t Trefpunt zo faliekant fout verloopt – hoeveel vertrouwen kunnen we dan hebben als we kijken naar grotere projecten om maar te noemen ’t Wisseveld? Anders gezegd: Hoe verloopt het in dit huis met andere projecten?

De Rekenkamercommissie en ook wij hebben uit de reactie van B. en W. nog niet af kunnen leiden in hoeverre de door de RKC aangedragenaanbevelingen worden/zijn betrokken bij de verdere uitwerking van de ingang gezette structuur van projectmatig werken.

Het rapport is van december 2009 – ruim drie maanden oud.

  • We vragen ons af: hoe staat het met het actieplan aan de hand waarvan de implementatie  van de aanbevelingen van de RKC in de raad bediscussieerd, vastgesteld en getoetst kan worden?
  • Op pagina 29 maakr de RKC melding van het feit, dat in de Informatienota van B. en W. aan de gemeenteraad d.d. 18 november 2008 is teigezegd, dat – zodra het project ’t Trefpunt definitief is afgerond – en dus alle mankementen van nu zijn opgelost – de raad een eindverslag tegemoet kan zien in zowel in bouwkundige als financiële zin.
  • Wanneer kunnen we dat tegemoet zien?
  • We gaan ervan uit dat in dit eindverslag duidelijk wordt of het gebouw onder alle weersomstandigheden veilig is en denken daarbij aan de fundering en de schuine stalen constructie, die volgens onze berichten levensgevaarlijkl zou zijn.
  • Over veiligheid gesproken: er zijn nogal wat mensen in Velp, die niet in 1 van de bovenruimtes willen vergaderen, omdat er bij calamitieten maar 1 vluchtroute is.
  • Bij alle nog te maken kosten kan er misschien ook voor worden gezorgd, dat de bezoekers in ’t Trefpunt per mobiele telefoon bereikbaar zijn. In deze tijd is dat geen buitensporige luxe en soms zelfs noodzakelijk.

Een gedachte over “Visie Keerpunt 2010 op rekenkamerrapport `Gemeenschapsaccommodatie ´t Trefpunt.

  • Ik zou wel eens willen weten wie de bouwkundig opzichter van de gemeente was,die wast zijn handen nu in onschuld.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *