Grave Lokaal

Eerste gespreksronde met informateur Jacques van Geest wordt afgesloten met zijn conclusie.

In de loop van de avond zullen de fractievoorzitters de conclusies van informateur Jacques van Geest per email toegestuurd krijgen. Deze informatie verstrekte hij in de loop van de middag. Tijdens de gesprekken was hij degene die informatie naar buiten bracht was afgesproken met alle partijen. Hij zal dit ook doen n.a.v. het resultaat van de gesprekken met LPG en CDA gisteren.

Keerpunt 2010 heeft onderstaande zaken onder de aandacht van de informateur gebracht.Wij zijn warm voorstander  van een brede coalitie, bestaande uit CDA, Keerpunt 2010, VPGrave en de LPG. Een coalitie van deze samenstelling heeft brede ondersteuning binnen de gemeente Grave en moet in staat geacht worden de komende vier jaar de gemeente op goede wijze te besturen. Het is belangrijk dat er in deze tijd een coalitie aantreedt die de grootst mogelijke basis heeft in de Graafse raad, zonder dat collegefracties elkaar in een wurggreep houden (zoals dat bij een kleinere meerderheid het geval is).

Een second best oplossing is in de visie van Keerpunt 2010 een coalitie tussen CDA, Keerpunt 2010 en VPGrave, omdat de programmatische verschillen tussen deze drie nihil zijn en de gemeente op basis van inhoud bestuurd dient te worden. Dat gaat makkelijker tussen ‘gelijkgestemden’.

Het college zou drie tot vier wethouders moeten hebben, waarvan 3 parttime, dus wethouders 1, 0.75, 0.75, en 0.50 fte lijkt ons de beste verdeling. wettelijk mag Grave 3,3 fte aanwethouders hebben. Maar gezien de financièle positie is 3 al genoeg.

Keerpunt 2010 neemt graag ook personeel deel in het college. Afhankelijk van wie de andere wethouders zijn die naar voren worden geschoven is dit een wens of een hard punt.

Programmatisch stelt Keerpunt 2010 dat niet alles hoeft te worden vastgelegd. Het collegeprogramma kan beperkt zijn. Veel plannen liggen klaar, er moet minder gepland, maar vooral uitgevoerd worden. Belangrijke programmapunten voor Keerpunt 2010 zijn de ontwikkeling van Wisseveld, waarbij ruimte moet zijn voor woningen. Vooral levensloopbestendige woningen, en starterswoningen, deels in de sociale sfeer. Daarnaast moet er ruimte zijn voor kleinschalige bedrijvigheid.

Keerpunt 2010 wil de samenwerking tussen de gemeentes in de Noordelijke Maasvallei hoog op de agenda. Kijken naar één ambtelijke organisatie is een snel uit te voeren punt. (Er mag ook gekeken worden naar de gemeenten Wijchen en/of Landerd.)

Na bestuurskrachtonderzoek bepalen of met samenwerking kan worden volstaan of moet worden aangekoerst op herindeling. Herindeling is wat Keerpunt 2010 in de periode 2010-2014 niet aan de orde. Grave blijft tot die tijd zelfstandig.

Andere belangrijke agendapunten zijn het in evenwicht brengen en houden van inkomsten en uitgaven van de gemeente, een doorlichting van het functioneren van het ambtelijk en bestuurlijk apparaat, het vinden van een oplossing voor de Scheepswerf, het project Een Neie Weg in Gassel of andere serieuze bouwplannen te Gassel (= realistisch en aansluiten bij CDA), en de Brede scholenbouw waarbij uitgangspunt is de leefbaarheid in de dorpen en wijken en behoud van voorzieningen. Voor wat betreft Keerpunt 2010 moet er fors gebouwd worden de komende jaren, vooral voor starters en levensloopbestendige woningen.

Andere zaken die onder de aaandacht gebracht worden zijn.

  • Ontwikkeling Visio terrein met Brede School, parkeerterrein en bruggen naar de Hampoort.
  • Ondernemersvriendelijkheid opkrikken, einde affaires o.a. Scheepswerf en Prinses Margriet.
  • WMO/ en minimabeleid verbeteren.   Jongeren aan het werk.   ZZP/ers ondersteunen.
  • Meer aandacht voor cultuur. Centrum voor Jeugd en Gezin. Administratieve lastenverlichting,    Nederland Regelland.
  • Meer inzet ICT, samenwerkende catalogi, regie NUP, Regelhulp, Burgerlink enz. ict in de zorg.
  • Versteviging positie burgerparticipatieraad (ter versteviging WMO-beleid)
  •  Idem dorps- en wijkraden (met mogelijk eigen budgetten ter verbetering leefomgeving)

Een gedachte over “Eerste gespreksronde met informateur Jacques van Geest wordt afgesloten met zijn conclusie.

  • Waarom lees ik niet terug, dat keerpunt het Azc wil behouden, dat was toch ook een punt op het verkiezingsprogramma.
    Of is het juist Keerpunt dat als eerste zijn kiezers bedonderd en zijn punten niet nakomt

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *