Jaar van de samenwerking

Het had voor de Land van Cuijkse gemeenten het jaar van de samenwerking moeten worden. Maar nu we aan het eind van 2009 de balans opmaken, is maar een conclusie mogelijk: het werd het jaar van ikke ikke en de rest kan stikken. De samenwerking is jammerlijk mislukt. Het besluit van de raad van Grave, donderdag, om op de valreep zware voorwaarden te verbinden aan de vorming van een sociale dienst met twee andere gemeenten, is het trieste hoogtepunt. Een samenwerking die op 1 januari zou moeten ingaan, waar al jaren over wordt gedebatteerd en waar al tonnen gemeenschapsgeld in is gestoken.

Het jaar van de samenwerking leed al eerder schipbreuk. Toen de rekenmeesters van Boxmeer en Sint Anthonis de sommetjes nog eens narekenden, bleken de getallen onder de rode strep tegen te vallen. Waardoor de sociale dienst van vijf gemeenten er een van slechts drie werd – Cuijk, Mill en St.Hubert en Grave – en ook andere samenwerkingsverbanden op losse schroeven kwamen te staan. Met minder deelnemers is het voordeel een stuk minder. Dat verklaart mede waarom Grave is gaan aarzelen. De gemeenten maken keuzes die heel begrijpelijk zijn als je ze beschouwt door de bril van elke gemeente afzonderlijk.

Maar dat is nou net niet de bedoeling van de samenwerking. Wie bereid is om samen te werken, is bereid de leesbril voor de kleine lettertjes in te ruilen voor de verrekijker die een blik op de toekomst geeft. Samenwerken gaat niet alleen om geld en efficiency vandaag, het gaat vooral om kwaliteitsverbetering morgen. Het Rijk verzwaart de taken van de gemeenten. Een gemeente die zelfstandig wil blijven, moet samenwerken.

Er is maar een alternatief: herindelen.

Dat moet dan maar het thema voor 2010 worden.

Bron: commentaar de Gelderlander/Maasland.

Rageren: redactie.boxmeer@gelderlander.nl of jacques.leurs@home.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: