De GelderlanderLaatste NieuwsVoorpagina

Weer zilver voor Graafse judoka.

GRAVERMAAT: In de Gelderlander doet de Graafse judoka verslag van haar nederlaag in de EK-finale. 

Steenhuis is klaar met zilver. “Heb niet kunnen lachen.”

,,Ik ben wel klaar met die zilveren medaille, maar dat was ik voor deze Europese kampioenschappen ook al”, zegt Guusje Steenhuis. Wat wil je ook? De topjudoka uit Grave verloor zondag in Sofia voor de vijfde keer in haar carrière een EK-finale.

Ditmaal ging Steenhuis in de eindstrijd van de klasse tot 78 kilogram onderuit tegen Alina Boehm uit Duitsland. Eerder verloor de 29-jarige voormalig judoka van Top Judo Nijmegen finales in Lissabon, Minsk, Warschau en Kazan. In 2015 pakte ze brons in Bakoe.

,,Dit is een compleet ander verhaal dan de overige finales”, stelt Steenhuis. ,,Dat ik ze verlies, heeft ook echt niets met spanning te maken. In deze wedstrijd ging het heel goed, totdat mijn linkerpols omklapte. Ik moest er gewoon met een blessure vanaf, terwijl ik me juist sterk voelde. Het is erg jammer, omdat ik het gevoel had dat ik deze finale wel had kunnen winnen. Maar ook dat is topsport.”

Werkarm

Ze kwam in de eindstrijd verkeerd neer. Tot overmaat van ramp viel haar opponente ook nog eens op Steenhuis’ linkerpols. ,,Het ging hard. Ik hoorde een knak. Ik kon kiezen: stoppen of doorgaan. Een time-out had ik niet. Alleen als je bloedt, dan mag je er een pleister op doen. Ik kon mijn hand niet eens sluiten. Links is mijn ‘werkarm’. Daar sleep ik iemand mee over de mat. Om worpen voor te bereiden, om richting te bepalen. Mijn tegenstander gooien, dat lukte niet meer.”

Haar kansen waren door die blessure en na een waza-ari van Boehm verkeken. ,,Het is niet gelukt om tijdens de prijsuitreiking te lachen”, erkent Steenhuis. Ze doelt niet alleen op de misgelopen titel. ,,Ook omdat ik echt pijn had. Ik heb bij terugkomst in Nederland meteen foto’s laten maken, maar er is niets gebroken. Wel is mijn pols flink blauw en dik. Waarschijnlijk is het kapsel beschadigd of zijn de bandjes opgerekt.”

In Porto probeert Steenhuis haar gedachten te verzetten. De Brabantse is er een weekje tussenuit in de Portugese stad. ,,Die vakantie stond al gepland. Als ik terugkom in Nederland, dan nemen we de schade op. Maar ik verwacht niet dat deelname aan de Grand Slam van Boedapest in juli en de WK in Oezbekistan begin oktober, in gevaar komen.”

Steenhuis wil ook niet doemdenken. Voor de voormalig nummer één van de wereld was de Europese titelstrijd pas haar derde toernooi dit seizoen, bovendien heeft ze een nieuwe coach, Garmt Zijlstra. Steenhuis: ,,Ik ben heel tevreden over de rest van het toernooi. Over de goede lijn die er nu inzit. Dat ik op de wereldranglijst ben gestegen van de vierde naar derde plek doet me ook goed.”

Dominique Pichel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *