De GelderlanderGRAVELaatste NieuwsVoorpagina

De Gelderlander: Jochem Jacobs wil fraaiere rotondes.

GRAVERMAAT: De Gelderlander plaatste een artikel over de wens van Jochem Jacobs om rotondes in het Land van Cuijk te verfraaien. 

Land van Cuijk heeft enkele relatief nieuwe rotondes die wel wat fraaier mogen, vindt raadslid Jochem Jacobs (CDA). Hij dringt bij de gemeente aan op invulling ervan.

Herman Wissink

De rotonde in de N324 bij de John S. Thompsonbrug bijvoorbeeld. ,,Daar zou een silhouet van Grave in een roestkleur kunnen komen, verlicht in de avond”, zegt Jacobs.

Eerder werd er al voor gezorgd dat de rotonde bij Velp, bij het ABC-restaurant de naam van Tien Koolen krijgt. Er wordt nog gekeken naar een passende invulling. ,,Je kan ook denken aan een monument ter nagedachtenis aan luitenant Hanford Files op de rotonde bij de Generaal de Bonskazerne.”

Jacobs verbaasde zich ook over het kunstwerk op de rotonde in de N264 bij Haps. Daar moest van Rijkswaterstaat het kunstwerk Coronikè, dat er door kunstenaar John Akkermans was neergezet, weliswaar illegaal, in allerijl weer worden weggehaald. ,,Waarom niet eerst in gesprek gaan met zo’n kunstenaar”, zegt het raadslid.

Volgens Jacobs is het aan de gemeente om te kijken naar invulling van rotondes die binnen de gemeentegrenzen liggen. ,,Ook de kosten komen dan bij de gemeente te liggen.” De provincie richt nieuwe rotondes, vanwege de verkeersveiligheid en doorstroming doorgaans eenvoudig in, maar biedt gemeenten wel de mogelijkheid om invulling te geven.

Jacobs vraagt nu van de gemeente een overzicht welke rotondes binnen Land van Cuijk nog niet netjes zijn ingericht, om vervolgens in overleg met dorps- en wijkraden te gaan kijken naar invulling. Vervolgens zouden kunstenaars kunnen worden uitgenodigd om met tekeningen en schetsen te komen.

Jacobs: ,,Tekeningen moeten dan voorgelegd worden aan het Kunstloc, een organisatie in de provincie Brabant die Brabanders zoveel mogelijk deel laat nemen aan kunst en cultuur.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *