Uniek wandelinitiatief “nieuwe buren” door Biblioplus

GRAVERMAAT: In de ARENA trof ik dit mooie initiatief van Biblioplus aan: 

GRAVE – Een wandeling door Grave, Cuijk, Mill en nog vier dorpen in het gebied waar BiblioPlus actief is. Nieuwe buren leren kennen tijdens de wandeling en vooral hun verhalen. Misschien zijn het niet jouw buren, maar kom je ze tegen op het schoolplein, in de supermarkt en op de sportclub. “Het valt niet mee”, zegt Carin Hoppenbrouwer, regisseur leven lang leren, “om als nieuwe Nederlander contact te maken. Er wordt gegroet, dat zeker, maar verder komt het vaak niet en dus kunnen mensen het Nederlands niet goed oefenen.”

Hoppenbrouwer: “In de bibliotheken konden we door de Covid-19-maatregelen geen groepen ontvangen. Normaal kwamen mensen in het taalcafé om te oefenen met praten in het Nederlands. Het taalcafé is een onderdeel van het Taalhuis. Er ontstonden makkelijk contacten. Grave is ons best lopende taalcafé, misschien ook door de vele vrijwilligers die in het Taalhuis actief zijn en de toeloop van mensen vanuit het AZC, vluchtelingen en statushouders. Maar het zijn niet alleen mensen uit het AZC, er komen ook Poolse inwoners, die de taal beter willen spreken of mensen die hier wonen omdat ze verliefd zijn geworden op een Nederlander. We hopen in alle vestigingen in september weer te beginnen. Iedereen kan binnenlopen.”

Maar het kan nu even niet en daar heeft Biblioplus iets op bedacht. Hoppenbouwer: “Veel mensen zijn in de coronatijd gaan wandelen. Wij sluiten met ons initiatief bij ‘het wandelen’ aan. We hebben zeven korte wandelingen uitgezet waarbij je langs posters op ramen loopt met een QR code. Als je die met je telefoon scant, hoor je het verhaal van ‘De nieuwe buur’. We hebben zeven nieuwe Nederlanders gevraagd wat ze van Nederland vinden, wat ze mooi vinden en wat er tegenvalt. Elkaar echt tegenkomen voelt anders, maar de korte filmpjes geven je wel een beeld van mensen die in je omgeving zijn komen wonen. Het voordeel van de posterwandeling is dat we mensen letterlijk in beweging zetten.”

Op de website www.biblioplus.nl/nieuwebuur staat voor elke gemeente een wandelroute met de plaatsen waar de posters hangen. De posters hangen er in juli en augustus. De wandelroute is ook op papier af te halen in de bibliotheken van Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill, Sint Anthonis, Bergen en Gennep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: