De Gelderlander: Keerpunt 2010 en LPG alleen door, exit VPGrave.

GRAVERMAAT: De Gelderlander journalist Herman Wissink schrijft over de toekomst van de Graafse politieke partijen in onze nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Politieke partijen beslissen over toekomst

in gemeente Land van Cuijk

Met de komst van de nieuwe gemeente Land van Cuijk op 1 januari 2022 gaat het politiek landschap in Grave veranderen. Zowel de Lokale Partij Grave (LPG) als Keerpunt 2010 gaat als zelfstandige lijst verder. Verenigd Politiek Grave (VPGrave) stopt.

De andere partijen, Liberaal LVC afdeling Grave, D66, CDA en de VVD, gaan over in de al bestaande lijsten.

,,Ik ga verder”, zegt Ben Litjens van Keerpunt 2010 als hem gevraagd wordt naar de stand van zaken. In de laatste raadsvergadering liet Litjens al weten dat hij met een lijst zou komen, maar daarna werd het stil. ,,Er komt nog wel heel veel bij kijken. En ik ben ook wel benaderd door andere partijen om daar deel van uit te gaan maken. Maar zoals ik het nu zie, ga ik als Keerpunt 2010 verder.”

VPGrave zal ophouden te bestaan. De partij is ooit opgericht als samenwerking tussen PvdA, GroenLinks, D66 en de SP. ,,De SP is al eerder afgehaakt en D66 is in Grave een eigen koers gaan varen. De PvdA en GroenLinks hebben al aangekondigd in de nieuwe gemeente Land van Cuijk één lijst te gaan vormen”, legt VPGrave-fractievoorzitter Jacques van Geest uit. ,,Dan is het logisch dat we daarbij aansluiten.”

Een definitief besluit is er nog niet genomen. ,,Maar dit is het voorstel zoals het aan de ledenvergadering zal worden voorgelegd”, zegt Van Geest. ,,Het zou mooi zijn als er straks in de nieuwe gemeenteraad in die PvdA-GroenLinks-combinatie nog wel een vertegenwoordiger van Grave zit.”

Van Geest ziet voor zichzelf geen rol meer in de nieuwe gemeente. ,,Ik ben nu 72 jaar en ben er wel een beetje klaar mee. Als je eraan begint, is dat wel voor een periode van vier jaar. Ik ben dan 77. Als ik op de lijst van de PvdA-GroenLinks kom te staan, dan is dat hooguit als lijstduwer.”

De LPG heeft inmiddels verkennende gesprekken gevoerd met de op te richten grote regionale partij waar SAN (Sint Anthonis), De LOF en VDB/LO (Boxmeer) AB’90 en VKP (Mill) en ABC en PLC (Cuijk) in op zullen gaan. Die partij maakt vandaag de nieuwe naam, het logo en de lijsttrekker bekend. De LPG gaat zelfstandig verder.

Jan van Thull, bestuursvoorzitter van de Lokale Partij Grave, zegt dat binnen de partij gekeken wordt naar de beste manier om samen te werken met andere lokale partijen. Van Thull trekt daarbij samen op met fractievoorzitter Astrid Bannink.

De LPG-voorzitter zegt dat de LPG niet onzichtbaar de nieuwe gemeente in wil gaan. ,,We willen wat het beste is voor Grave. De inwoners hebben hun wens uitgesproken tijdens de volksraadpleging, dus dat is waar we voor gaan. Kijken hoe we dat het beste kunnen invullen. Er hebben natuurlijk vier jaar geleden heel veel mensen op de LPG gestemd (zes van de vijftien zetels in de raad, HW). Daar hebben we ook verplichtingen aan.”

Volgens Van Thull wil de LPG in ieder geval niet opgaan in de grote landelijke partijen die op 24 november aan de herindelingsverkiezingen mee willen doen. ,,Je ziet bij gemeentelijke verkiezingen dat mensen voor de lokale partijen kiezen. Die zijn niet voor niets overal groot. Als lokale partij ben je sterk.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: