Dossier samenwerking Land van CuijkIngezondenLaatste NieuwsVoorpagina

Grave Politiek: Hoe een lokale partij de belangen van burgers verkwanselt.

GRAVERMAAT: De foto was geplaatst onder de Facebook bijdrage van Quirijn over de inwonersraadpleging.

Na het lezen van het bericht van de ARENA kreeg ik dit onder ogen.

Hans Satter, Grave Politiek, schreef over de uitslag van de inwonerspeiling: 

Hoe een lokale partij de belangen van burgers verkwanselt.

De uitslag van de burgerpeiling moet hard zijn aangekomen bij de Graafse coalitie. Het zal een pijnlijke sensatie zijn om zo met de leegte van je zelfstandigheidspolitiek te worden geconfronteerd. De Graafse bevolking blijkt als collectief verstandiger te zijn dan de LPG en gelegenheidsvriendjes.

De leegte was ook zichtbaar in de campagne van het JA-kamp die nooit verder kwam dan het op infantiele wijze mobiliseren van angst. Een verhaal had men niet.

Ook hield de coalitie de inwoners voor dat de afstand tussen burgers en gemeente bij een fusie groter zou worden. Ze besefte niet dat veel Gravenaren die afstand juist willen, omdat ze niets ophebben met politieke en bestuurlijke kliekvorming. Het holle LPG-motto ‘samen met u’ bleek vooral te betekenen ‘ons kent ons’.

Het was eigenlijk alleen de LPG die actief campagne voerde. De VVD kwam niet verder dan een vraaggesprekje van raadslid Bannink en wethouder Lemmen in de Arena, geregeld met de gekende Graafse stadsomroeper. Litjens leverde zijn bijdrage met het her en der (wel of niet legaal) plaatsen van JA-containers.

Het mocht allemaal niet baten. Jarenlang heeft de coalitie een tijdige en fatsoenlijke burgerraadpleging getraineerd en daarmee inwoners gefrustreerd. Ook de door Litjens bedachte vraagstelling van de opiniepeiling wekte ergernis.

Een eerdere petitie met 1200 handtekeningen waarin om een opiniepeiling werd gevraagd, werd hautain genegeerd. De LPG bepaalde zelf wel wanneer de tijd rijp was voor een burgerpeiling. Een forse misrekening. Want ondertussen werd de financiële en bestuurlijke chaos steeds groter en zichtbaarder.

De overduidelijke uitspraak van de kiezers is dan ook niet louter een afwijzing van de zelfstandigheidspolitiek van de LPG en VVD. De kiezers hebben laten weten dat zij schoon genoeg hebben van dit college en deze coalitie die zich door Litjens op de been laat houden.

Behalve met financiële en bestuurlijke ellende heeft de Graafse politieke elite de inwoners van Grave nu ook opgezadeld met een forse achterstand binnen de ontwikkelingen in het Land van Cuijk. Grave hangt weer eens aan de achterste mem *).

Coalitie en college past het om nu in nederigheid een tocht naar Den Bosch te maken om de provincie te laten weten dat zij zich terugtrekken uit de politieke arena van Grave waar zij gewond en verlamd niet verder kunnen. Om vervolgens Grave in de handen van de provincie te leggen.

Hans Satter

*) De uitdrukking aan de achterste mem hangen betekent dat je achteraankomt in de rij.

De oorsprong van de uitdrukking komt van het varken. Een zeug heeft tien tot zestien spenen. De achterste speen (mem) geeft de minste melk. Het biggetje dat aan deze speen ligt is het scharminkeltje van het nest. De kans is groot dat het niet voldoende groeit of niet helemaal gezond wordt.

Je moet vrezen dat in de regio dit het beeld is van Grave.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder