De Gelderlander: Supermarkten hebben grootse plannen in Grave.

GRAVERMAAT: Journalist Joost Ariaans van de Gelderlander schrijft onderstaand artikel n.a.v. Nettorama uitbreidingsplannen die door het college zijn goedgekeurd en aan de raad worden voorgelegd.

Graveon en Centrummanagement zijn verbijsterd over deze stap van het college.

De toezegging om het laatste onderzoek over de toekomst van de Graafse detailhandel aan de raad te overhandigen is nog niet gerealiseerd.

 Het terrein van het tuincentrum waarop de Lidl het oog had laten vallen is inmiddels “bouwrijp”. 

Na Jumbo en Lidl wil ook Nettorama een

groter pand

Grave heeft een grote aantrekkingskracht op supermarktketens. Nadat Jumbo en Lidl al aankondigden nieuw te willen bouwen, heeft ook Nettorama nu een plan klaarliggen voor nieuwbouw. De supermarkt wil groeien en zegt dat de nieuwe winkel er dit jaar al kan staan.

Inwoners van Grave mogen zich toch al in de handen knijpen wat betreft het aanbod supermarkten: behalve de Nettorama, Jumbo en Lidl zit in het centrum ook nog een Albert Heijn.

Nettorama denkt nu vaart te kunnen maken met de nieuwbouw. De keten had eind 2018 al oriënterende gesprekken met het gemeentebestuur over mogelijke nieuwbouw. Toen gaven burgemeester en wethouders aan in principe akkoord te gaan met nieuwbouw en uitbreiding van de super op de huidige plek aan de Arnoud van Gelderweg. Daar moet voldoende parkeerruimte komen, daarvoor werd het pand van de buurman gekocht.

Nettorama geeft aan geen problemen te zien in de ontwikkelingen bij Jumbo en Lidl. Zo opperde Jumbo eerder om een supermarkt te bouwen die twee keer zo groot is als de huidige aan de Essinklaan. Die zou dan kunnen komen op de plek waar voorheen basisschool De Sprankel stond. Lidl (nu nog aan het Pastoor van Den Hurkplein) had grootste plannen aan de Mgr. Borretweg, mag daar ondanks bezwaren van omwonenden ook bouwen, maar koos er toch voor om samen met de gemeente naar andere geschikte locaties te kijken.

Lange termijn

De Albert Heijn kan ook nog op beperkte schaal uitbreiden. Nettorama heeft daar geen moeite mee, ook al kwam uit eerder onderzoek van een adviesbureau naar voren dat er op langere termijn in Grave slechts plek zou zijn voor drie gezonde supermarkten.

De keten vindt sterke supermarkten juist een must voor Grave, omdat anders de kans bestaat dat inwoners uitwijken naar omliggende plaatsen. Zo zijn er plannen voor een Aldi langs de provinciale weg bij Reek, voor een ruime Plus-supermarkt in Overasselt en zou in de Zuiderpoort in Wijchen belangstelling zijn van een grote super.

Als er nu niets gebeurt, kan het zomaar zijn dat Grave achter de feiten aanloopt en klanten kwijtraakt. In plaats van eerst alle plaatselijke supermarktplannen op elkaar af te stemmen, is het volgens Nettorama zinvoller om aan de slag te gaan. Dat betekent niet achterover leunen en wachten totdat alle procedures die nodig zijn om te bouwen zijn afgerond, maar beginnen met ‘de makkelijke gevallen’. En dat is de Nettorama volgens het bedrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: