De Gelderlander: Bezuinigingen Grave zijn doodsteek ouderenwerk.

GRAVERMAAT: Journalist Herman Wissink schrijft dat de Stichting Welzijn Ouderen Grave vindt dat “De sloopkogel wordt door het seniorenbeleid gegooid”.  Bovenstaande foto staat op de homepage van www.ouderenwelzijngrave.nl

Stichting Welzijn Ouderen Grave ontbindt zichzelf.

De stekker gaat eruit. De bezuinigingen in de gemeente Grave zijn de doodsteek voor de Stichting Welzijn Ouderen Grave. ,,De sloopkogel wordt door het seniorenbeleid gegooid.”

Jetty Janssen, bestuurslid van de Stichting Welzijn Ouderen Grave, houdt het de leden van de commissie financiën vanavond voor. ,,Nu het financieel onmogelijk wordt het werk voort te zetten, ziet het bestuur zich genoodzaakt de Stichting te ontbinden.”

Ouderenwerk in Grave verzorgt onder meer een klussendienst en belastinghulp, maar ook de maaltijdservice aan huis. Grave moet bezuinigen en dat gaat hard. Zeker nu de provincie zich ermee is gaan bemoeien, nadat Grave een niet sluitende begroting had ingeleverd en onder financieel toezicht is komen te staan. Zo ligt er ook al een voorstel om de ozb te verhogen.

,,Het ouderenwerk krijgt 25.000 euro subsidie minder. De subsidie wordt daarnaast in drie stappen van elk 10 procent in 3 jaar afgebouwd, met een uiteindelijke korting van 36.508,10 euro. En we moeten 20.000 euro terugstorten naar de gemeente, omdat we dat geld in 2019 niet hebben gebruikt. Ik verwacht dat we over 2020 ook terug moeten betalen. Ja, we hebben door corona minder activiteiten gehad. Maar door al die bezuinigingen komen we op nul te staan. Zo kunnen we niet verder”, zegt penningmeester Ewold de Bruijne.

,,En dan te bedenken dat we op verzoek van de gemeente in 2019 zijn begonnen. We hebben de activiteiten overgenomen van het commerciële Ons Welzijn Oss. Wij zouden met dezelfde financiële middelen door kunnen werken.”

De Bruijne heeft weinig hoop dat de commissievergadering van vanavond en de raadsvergadering van volgende week over de begroting, tot andere inzichten zal leiden. ,,Ik zie wel eens berichten van mensen die beweren dat Grave er financieel goed voor staat. Maar ik kan dat niet rijmen met de haast waarmee ze geld van ons terug willen krijgen.

,,We zijn het eerste slachtoffer van de bezuinigingen van de gemeente Grave.” De Bruijne vreest dat door de bezuinigingen in Grave een domino-effect ontstaat. ,,Wij huren ruimte bij Catharinahof. En bij de dorpshuizen in de Velp, Escharen en Gassel. Daar vallen dus ook inkomsten weg. Maar daar moeten ze ook hun exploitatie zien rond te krijgen”, aldus De Bruijne.

,,En de problemen onder onze senioren worden niet minder. Het gaat slecht met de meest kwetsbaren binnen deze groeiende doelgroep. Een kwetsbare gezondheid, vereenzaming en verwaarlozing, ondervoeding… Elke dag komen de meest schrijnende meldingen bij ons binnen”, zegt Jenny Janssen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: