De Gelderlander: Advies bestuurskundigen ‘Grave, doe weer normaal’ Verhoudingen in gemeenteraad staan al jaren op scherp.

GraverMaat: De Gelderlander journalist Herman Wissink schreef:

‘Ga weer vergaderen, ga weer debatteren.’ Het is het advies van hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries van de Radboud Universiteit en Arno Korsten, emeritus hoogleraar bestuurskundige aan de Open Universiteit Nederland.

De twee bestuursdeskundigen reageren daarmee desgevraagd op de politieke chaos die ontstaan is in de gemeenteraad van Grave. Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 5 januari verliet de voltallige oppositie vroegtijdig de digitale raadszaal en besloot D66 zelfs voorlopig helemaal niet terug te keren bij het Graafse gremium. Reden: het afvoeren van de agenda van de discussie over het provinciale toezicht op de begroting en de Land van Cuijkse herindeling waar Grave niet aan meedoet. Het was ook het gevolg van de al jaren sluimerende, moeizame politieke verhoudingen.

,,Het gaat om een grote kwestie en er is duidelijk paniek”, zegt Korsten. Hij is bekend met de situatie in het Land van Cuijk. Hij was, als bedenker van het seta-model (samen en toch apart), betrokken bij de oprichting van de ambtelijke samenwerking Cuijk-Grave-Mill.

,,Grave is een buitenbeentje in de regio geworden door als enige niet mee te willen doen met de gemeentelijke herindeling. Een alternatief is er niet. Grave houdt geen ambtenaren over en inhuren bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk is eigenlijk niet weldoenlijk. Dat leidt alleen maar tot discussie over geld.”

Als het gaat over die herindeling zegt Korsten: ,,Ik denk dat Grave de begroting op orde moet zien te krijgen en eieren voor zijn geld moet kiezen. Ondanks dat het moeilijk is om op de aan de kiezer beloofde situatie terug te komen.”

Korsten denkt dat een bemiddelaar een oplossing zou kunnen zijn om de partijen weer aan tafel te krijgen.

Bestuursdeskundige De Vries noemt het een patstelling in de Graafse raad: ,,Wat er daar gebeurt is heel slecht. Volgens de regels kan het misschien kloppen dat onderwerpen van de agenda worden gehaald, maar je zal altijd het debat moeten voeren. Een burgemeester zal er dan op moeten wijzen dat bij de discussie de twee vastgelegde termijnen in de discussie gerespecteerd worden. Dat kan je niet afkappen door, als het niet meer zint maar stemming te vragen, zoals nu kennelijk met regelmaat gebeurt.”

De Vries vindt dat het opgeschorte debat zo snel mogelijk moet worden opgepakt. ,,De gemeenteraad heeft een controlerende taak. Die kan alleen worden uitgevoerd als het debat er is. Ruzies in gemeenteraden lijken tegenwoordig helaas aan de orde van de dag. Alsof men alleen nog wil praten met wie je het eens bent.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: