De Gelderlander: Debat over toekomst van Grave mogelijk geboycot.

GraverMaat: De Gelderlander kopte vandaag over een mogelijke boycot van de volgende vergadering door de oppositie.

Pijnlijke vergadering dinsdag

voortgezet, maar misschien

zonder oppositie.

De vier oppositiepartijen in de gemeenteraad van Grave – CDA, VPGrave, Liberaal Land van Cuijk en D66 – overwegen de raadsvergadering van komende dinsdag te boycotten. Dan wordt de bijeenkomst die deze week werd opgeschort, voortgezet.

Alex van Megen van het CDA in Grave wil niet spreken van ‘boycotten’, maar zegt wel: ,,Zonder meer volgende week aan de raadstafel schuiven, is onmogelijk.”

In de vergadering van afgelopen dinsdag moesten Rob (VVD) en Astrid Bannink (LPG) verstek laten gaan vanwege het overlijden van hun vader. Zo had de oppositie plotseling een meerderheid. De oppositie wilde het debat over de herindeling en de gevolgen daarvan voor het ambtelijk apparaat toch aangaan. ,,Maar het is nooit de bedoeling geweest om politiek gewin te halen uit het feit dat de coalitie tijdelijk geen meerderheid had”, zegt Hennie Bongers, fractievoorzitter van Liberaal Land van Cuijk. ,,We wilden wél het gesprek aangaan.”

De coalitiepartijen wilden vanwege de persoonlijke situatie van de twee raadsleden het debat uitstellen. Maar ze voelden zich door de druk van de tegenpartijen genoodzaakt om broer en zus Bannink op te trommelen. Om zo, als het op stemmen zou aankomen, de normale stemverhouding te hebben hersteld. Uiteindelijk werd de vergadering geschorst tot volgende week dinsdag.

,,Of Grave nog bestuurbaar is? Ik denk dat de provincie hiernaar onderzoek moet doen en dat de commissaris van de Koning hierover een oordeel moet vellen”, zegt Van Megen. ,,Er moet bekeken worden hoe de verstoorde verhoudingen hersteld kunnen worden. Ik denk dat deze gemeenteraad onvoldoende zelfreflecterend vermogen heeft om uit deze bestuurscrisis te komen.”

Dat de menselijke maat dinsdagavond ontbrak, is volgens Joël Hendriks van Liberaal Land van Cuijk het gevolg van de tijdsdruk die door de gemeente Land van Cuijk i.o. op de te nemen besluiten was gelegd. ,,Ze wilden uiterlijk 23 september een reactie.”

Burgemeester Lex Roolvink: ,,De menselijke maat was dinsdag absoluut weg. De vergadering uitstellen of tot een overeenkomst komen over hoe er gestemd zou worden, was beter geweest.” Maar niet komen opdagen, zoals de oppositie overweegt, is voor hem nooit de oplossing.

Edwin van Kraaij van de LPG: ,,De oppositie is gebaat bij chaos en een bestuurscrisis. Wat dinsdag is gebeurd, heeft alles met fatsoen te maken. De oppositie hoopt dat er op deze manier een gaatje is te vinden in Den Haag om toch nog bij de herindeling te kunnen aanhaken.” Als het aan Van Kraaij ligt, wordt er dinsdag gewoon vergaderd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: