ARENAIngezondenLaatste NieuwsVoorpagina

Louis Sparidans: Een alternatieve herindeling.

GraverMaat: Louis Sparidans is onvermoeibaar en stuurt weer een bijdrage in rond de discussie over Grave Zelfstandig. Laat Gassel, Velp en Escharen zich aansluiten bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk. 

Afgelopen weken heb ik geregeld mijn oor te luisteren gelegd bij inwoners van Escharen, Gassel en Velp en hen gevraagd wat zij vinden van een zelfstandig Grave, dan wel een aansluiting bij de gemeente Land van Cuijk i.o.

En u wilt het geloven of niet: een ruime meerderheid kiest in zo’n geval maar wat graag voor aansluiting bij één gemeente Land van Cuijk. Ze vinden bijna allemaal dat ze in Grave er maar een beetje ‘bijhangen’.

De stad Grave deelt de lakens uit en toont nauwelijks begrip voor wat de inwoners van Escharen, Gassel en Velp eigenlijk zélf graag zouden willen. Zij hebben er alle vertrouwen in dat er in een grotere gemeente, met meer middelen vanuit het Rijk, veel meer mogelijk is.

Als die mogelijkheid hen zou worden geboden, dan kiest de meerderheid beslist voor: wég van Grave en aansluiten bij één Land van Cuijk, daar ben ik van overtuigd geraakt.

Grave kan dan, als een klein knus stadje met krap 8.500 inwoners, zijn eigen boontjes doppen, als de meerderheid daarvoor zou kiezen. Deze keuze lijkt weliswaar onwaarschijnlijk, maar vooruit, áls de meerderheid het toch nog een paar jaar zou willen uitproberen? Als ook het Rijk het tenminste goed vindt.

Het zou wel ten koste gaan van allerlei voorzieningen die er nú nog wél zijn alsmede tot het instellen van een extreem hogere gemeentebelasting. Dat hoort uiteraard wel bij zo’n keuze.

Vandaar mijn oproep aan de raad: splits Grave af van de kerkdorpen Escharen, Gassel en Velp en leg de drie dorpen vervolgens de keuze voor: wél of niet aansluiten bij één Land van Cuijk. Wel zo eerlijk!

Louis Sparidans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder