De Gelderlander: Toekomst schoolbiebs in Grave is opnieuw onzeker!

GraverMaat: In de Gelderlander trof ik een artikel aan de onzekere toekomst van de Graafse schoolbibliotheken. Hieronder een gedeelte van het paginagroot verhaal. 

De toekomst van schoolbibliotheken in Grave staat opnieuw op het spel. De gemeente heeft geen geldpotje gevonden om de biebs te financieren.

Bij de schoolbiebs gaat het niet zomaar om een boekenkast ergens achter in de klas. Deze bibliotheken bieden veel meer dan dat. Basisschoolleerlingen kunnen boeken lenen, maar er worden ook lesprogramma’s gegeven. De biebs zijn goed voor meer dan duizend gebruikers op jaarbasis en ruim 20.000 uitleningen.

Het belang van deze biebs wordt ook steeds groter, want uit een internationaal onderzoek blijkt dat de leesvaardigheid van 15-jarigen in Nederland de afgelopen jaren is gedaald. Bijna een kwart van de tieners leest niet goed genoeg om teksten echt te begrijpen. Bovendien dalen de leesprestaties van Nederlandse jongeren een stuk harder dan in andere landen. Dit komt mede door de bezuinigingen op bibliotheken.

Het is niet de eerste keer dat de toekomst van de schoolbibliotheek in Grave ter discussie staat. Het begon toen er in 2012 bezuinigd werd op de grote bibliotheken, maar een paar maanden geleden moest er opnieuw gesneden worden. Toen kon de bezuiniging worden voorkomen. De gemeenteraad wilde dat er een alternatieve financiering kwam. De scholen gaven al aan dit niet zelf te willen betalen. Uiteindelijk is die financiering ook niet gevonden en keert de discussie terug.

,,Het is een lastig verhaal”, zegt wethouder Theo Lemmen. ,,We zijn echt op zoek naar een oplossing. Ik kan niet zeggen dat de schoolbieb in gevaar is. Maar ontkennen gaat helaas ook niet.”

Voor meer naar de papieren krant of de website van de Gelderlander. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: