De Gelderlander: Rotte kies Palazzo wordt met dwang aangepakt.

GraverMaat: Eigen foto.

De Gelderlander schreef het volgende over het Palazzo Theater naar aanleiding van vragen van Leon Kamps:

Wethouder Theo Lemmen:

,,De tijd van wachten is voorbij”

Wethouder Theo Lemmen gaat, zo zegt hij, actie ondernemen. ,,De tijd van wachten is voorbij”, zegt hij.

Léon Kamps van VPGrave stelde deze week na een publicatie in De Gelderlander vragen over de stand van zaken, vijf jaar na de fatale brand. Volgens Lemmen krijgt de eigenaar van het pand te horen dat hij de houten schutting die nu de Maasstraat ontsiert moet verwijderen en de zaak stutten zodat de panden naast het voormalige theater niet instorten.

,,Het lukt mij niet in contact te komen met de eigenaar. Dat heb ik een tijd geprobeerd, maar is niet gelukt. We gaan nu wel achterhalen wat zijn formele verblijfplaats is. Dan kunnen we daar de benodigde dwangbevelen naar toe sturen.”

Eerder probeerde Gravenaar Huub Linders, bij de VVD partijgenoot van Lemmen, al een plan te ontwikkelen, maar ook hij kreeg geen contact met de eigenaar.

Wat er moet gebeuren als niet aan de eis wordt voldaan, weet Lemmen ook al. ,,Als de gevraagde maatregelen niet worden getroffen, gaan we het als gemeente zelf doen en komt de rekening bij de eigenaar te liggen.” Lemmen beseft ,,dat van een kale kip niet valt te plukken.”

Wat er vervolgens moet gebeuren? ,,Dan zal er een faillissement aangevraagd moeten worden. Het pand zal in dat geval na tussenkomst van een curator vervallen aan de hypotheekverstrekker. In dat geval wordt de bank de eigenaar van het pand en dan hebben we dus een nieuwe gesprekspartner waar wél contact mee te krijgen is.”

Met het weghalen van de houten schuttingen is de puinhoop achter de voorgevel nog niet weg. Slopen kan de gemeente niet, weet Lemmen. ,,Wij zijn geen eigenaar. We kunnen ook niet het recht in eigen hand nemen. Maar ik ben ook niet van de zachtzinnige aanpak. Het heeft lang genoeg geduurd.”

Toen Lemmen in maart van dit jaar wethouder in Grave werd, na het opstappen van Ben Peters, had hij het Palazzo theater op nummer één van zijn prioriteitenlijstje staan. ,,Dit is al vijf jaar een steen des aanstoots en het is mij een raadsel waarom er niet eerder iets aan is gedaan. Het was kennelijk een hete aardappel die vooruit werd geschoven en de vraag was wie er wat moest doen. Maar het is goed als er een keer iemand met een frisse blik tegenaan kijkt.”

Lemmens hoopt dat er binnen drie tot zes maanden daadwerkelijk actie wordt ondernomen. ,,En dat straks de bank ook verder wil en met een projectontwikkelaar aan de slag gaat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: