De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

De Gelderlander: Digitale klap op volgende stap naar herindeling Land van Cuijk.

GraverMaat: De Gelderlander schreef over een historisch besluit

HISTORISCH BESLUIT.

 

Het was maar een formaliteit, maar het kon niet langer wachten: de toestemming voor een nieuwe, belangrijke stap richting herindeling in het Land van Cuijk per 1 januari 2022. En dus waren er gisteravond, vanwege de coronacrisis, vier digitale raads-vergaderingen.

I n alle opzichten historisch. Zo mogen de raadsvergaderingen wel genoemd worden. Niet samen, maar iedereen thuis achter de computer.

Uitstellen tot de coronamaatregelen voorbij zijn, kon in dit geval absoluut niet. Het zou de herindeling per 1 januari 2022 in gevaar brengen. Het zogenaamde herindelingsontwerp moest worden goedgekeurd. En dat gebeurde, volgens verwachting ook. Maar met zo links en rechts de aantekening dat het wel verantwoord moeten blijven om 1 januari 2022 als herindelingsdatum te blijven handhaven.

Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis hadden dat besluit al eens genomen, maar omdat onlangs de gemeente Mill en Sint Hubert na een volksraadpleging alsnog aansloot, moest de hernieuwde tekst ook opnieuw goedgekeurd worden.

Boxmeer

Nadat Mariëlla van Wijnen van de SP nog even een fotootje had genomen van het beeldscherm ontspon zich in Boxmeer een discussie over de haalbaarheid van de startdatum van 1 januari 2022. Burgemeester Karel van Soest praatte zich de blaren op de tong om de zorgen weg te nemen. Dat lukte deels. De meerderheid van de raad sprak de zorgen uit, maar er werd geen uitstel tot 2023 gevraagd.

Cuijk

Opvallend in Cuijk, dat unaniem voor stemde, was dat ook de SP instemde. Normaliter moet de SP niks weten van herindelingen. Bregje van Lieshout: ,,Maar we zien graag dat een gemeente, zoals Mill, met een referendum is toegetreden.” De SP pleitte er eerder in Cuijk vergeefs voor de burgers naar hun mening te vragen. Liberaal LVC blijft het ‘zonde’ vinden dat Grave niet meedoet.

Mill en Sint Hubert

Door het uitblijven van appjes aan de griffier is het herindelingsontwerp in Mill en Sint Hubert aangenomen. Niemand stemde tegen. Ook een motie om de herindeling later eventueel uit te stellen vanwege tijdsdruk is aangenomen. VKP en AB’90 gebruikten dezelfde tekst als Boxmeer. Ze willen zo hun zorgen uiten over het verloop van dit proces tijdens de coronacrisis. CDA vond het sympathiek, maar niet nodig.

Sint Anthonis

Historisch, zei burgemeester Marcel Fränzel over de manier waarop ook Sint Anthonis (unaniem) instemde. ‘Waardig’ debatteerde de raad in deze crisistijd voor het eerst digitaal. Sint Anthonis wil meer aandacht voor veiligheid, luchtkwaliteit en woningbouw in het nieuwe Land van Cuijk. Fränzel hield het beeldje van de heilige Antonius voor de webcam, hamerde en de digitale borrel begon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *