De MaasDriehoekDossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

MaasDriehoek: Officieel akkoord herindelingsontwerp Land van Cuijk.

GraverMaat: In de digitale MaasDriehoek is dit bericht te lezen.

Het herindelingsontwerp is door de vier gemeente met grote meerderheid vastgesteld.

Gisteravond hebben de vier gemeenten, Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert én Sint Anthonis officieel akkoord gegeven voor een gezamenlijk toekomst. Dat betekent dat vanaf 1 januari 2022 deze gemeenten samengaan tot één gemeente Land van Cuijk. Wegens de maatregelen rondom het coronavirus is het voor eerst dat een dergelijk besluit op digitale wijze is genomen.

Al in oktober 2019 stelden de raden van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis het herindelingsontwerp voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk vast. Gemeente Mill en Sint Hubert sloot hier op 30 januari bij aan, waardoor er een nieuwe herindelingsontwerp moest komen. Burgemeester Hillenaar (gemeente Cuijk, voorzitter stuurgroep Land van Cuijk i.o.) daarover: “Omdat de raad van Mill en Sint Hubert op 30 januari unaniem besloot om aan te willen sluiten bij het lopende herindelingsproces, gaat het herindelingsontwerp van 28 oktober vorig jaar van tafel. Er moest volgens de wet een nieuw herindelingsontwerp voor vier gemeenten worden geschreven.”.

Nieuw herindelingsontwerp
Een maand geleden, op 3 maart hebben de colleges van burgemeester en wethouders hierop het nieuwe herindelingsontwerp, genaamd ‘Prachtig en krachtig vanuit onze kern’ aan de gemeenteraden aangeboden. Het opstellen van zo’n ontwerp is een formele wettelijke stap. Donderdagavond 9 april is er door deze gemeenteraden in grote meerderheid, goedkeuring gegeven voor dit ontwerp.

Prachtig en krachtig vanuit onze kern
Door de fusie van de vier gemeenten ontstaat er één krachtige en toekomstbestendige gemeente. Als één sterke gemeente kan er meer bereikt worden voor de ruim 77 duizend inwoners. Zowel regionaal als provinciaal én landelijk ontstaat door het samengaan een sterkere positie in de dossiers. Burgemeester Fränzel van gemeente Sint Anthonis: “Nu ook Mill en Sint Hubert is toegetreden wordt de gemeente Land van Cuijk een nog krachtigere speler in Brabant en daarbuiten. Dat is goed nieuws voor onze inwoners, want samen kunnen we een professionele organisatie bouwen die op een daadkrachtige manier lokaal, regionaal en nationaal de belangen van onze inwoners kan vertegenwoordigen.”

Inzage
Nu het herindelingsontwerp ‘Prachtig en krachtig vanuit onze kern’ door alle vier de raden is vastgesteld, wordt het van 10 april tot en met 5 juni ter inzage gelegd zodat iedereen er op kan reageren.

Op zowel alle gemeentewebsites als op www.samenonderwegnaareennieuwegemeente.nl is het ontwerp te zien en kan er eventueel een zogenaamde zienswijze ingediend worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *