Mijn inspreektekst: Macht is een lelijk ding!

GraverMaat: Vanavond maak ik gebruik van het inspreekrecht in de ingelaste raadsvergadering waarin weer over de bestuurlijke toekomst van de Stad Grave en haar kerkdorpen Escharen, Gassel en Velp wordt besloten.

Doordat Ben Litjens weer verstek liet gaan wilde ik nadere tekst en uitleg geven over mijn rol als “voorzitter op verre afstand” en het stemgedrag “zonder last of ruggespraak” van onze fractievoorzitter. 

Macht is een lelijk ding!

Als voorzitter, op verre afstand, van de Graafse politieke partij Keerpunt 2010 wil ik vanavond graag gebruik maken van het spreekrecht tijdens deze, zoals algemeen verwacht wordt, historische raadsvergadering.

Ik bedank de griffier en de voorzitter van deze raad dat ik vanavond weer aan de vertrouwde vergadertafel mag aanschuiven.

Er zijn drie dringende redenen waarom ik vanavond de leden van de gemeenteraad, het college, de publieke tribune en de persmensen mijn kijk op diverse zaken wil geven.

 1. Ben Litjens stuurt afmelding-e-mail.                        Vanmiddag tegen 12 uur kreeg ik een afschrift van een mailtje dat onze fractievoorzitter Ben Litjens naar de griffier had gestuurd met de volgende inhoud:
  Hierbij bericht ik u, dat ik helaas wegens ziekte niet aanwezig kan zijn bij uw raadsvergadering van heden, 4 februari 2020. Mijn standpunt heb ik u bij meerdere gelegenheden in het verleden laten weten. Dat is recent nog geschied op 30 januari 2020 en op 5 november 2019. Mijnheer de Voorzitter, ik verzoek u aan de raadsleden te vragen mij niet steeds te storen tijdens mijn ziekte of ontwerp moties te publiceren, waarin mijn naam genoemd wordt zonder dat ik aan de daaraan voorafgaande beraadslaging heb deelgenomen. Daarover word ik dan weer gebeld en zo gaat dat maar door. Dat stoort ernstig mijn herstel.“


  Ook deze mail was een complete verrassing voor mij. Net als de afmelding van de vorige vergadering.

Vanaf het tijdstip dat de uitslag van de Millse burgerpeiling bekend was heb ik als “oliemannetje” geprobeerd om Ben op de hoogte te houden van  alle lopende zaken.

Op zaterdag heeft Ben gezegd dat hij er vanavond bij zou zijn. Daarom kon deze vergadering uitgeschreven worden.

Helaas is er al dagen lang geen contact meer met Ben en mij geweest. Dus ik was ook onaangenaam verrast door zijn afmelding.

Ik wil hier benadrukken dat Ben Litjens als raadslid zonder last of ruggespraak volgens de wet opereert en dus een ander standpunt in kan nemen dan een meerderheid binnen Keerpunt 2010. We kennen bij Keerpunt 2010 geen kadaver/partij discipline die hem in zijn vrijheid beknot. In het verleden heeft hij regelmatig een ander standpunt ingenomen dan het partijstandpunt. Zoals in de Nacht van Ben Litjens in 2017.

2. Foto van Gelderlander fotograaf Ed van Alem: “Horen/Zien/Zwijgen”; 3 fractieleden LPG.                                                        Na het zien van de foto van fotograaf Ed van Alem op de website van de Gelderlander van de drie LPG raadsleden in de vorige raadsvergadering die het gezegde Horen, Zien en Zwijgen op een voortreffelijke manier uitbeeldde wil ik iets schrijven over de macht in de politiek.

3. Roerom: “Macht is een lelijk ding!”                                  In de Roerom, het nieuws- service- en communicatieblad voor mensen betrokken bij kerk en samenleving, viel mijn oog op het omslagartikel: Macht is een lelijk ding.

Geschreven door Rene Peters uit Oss. Hij is tweede kamerlid voor het CDA. Hij houdt zich bezig met sociale zaken, arbeidsmarkt en jeugdreclassering.                                                          

Omdat ik begrensd ben in de tijd van 5 minuten hier alleen nog enkele citaten uit zijn stuk dat voor een goede verstaander maar een half woord nodig heeft. Zijn hele tekst is later op mijn website terug te lezen.                                                                                               

Hij sprak tijdens een retraite in Westmalle bij de Trappisten, waar stilte ook echt stilte is, tijdens de afwas een straatveger uit Vlaanderen. Alleen daar kon je met anderen spreken. Hij zei onder andere:       

“Mensen die door hun taak of rol plotseling macht en invloed hebben gekregen kunnen lang niet altijd goed met hun rol omgaan.”

“Spreken met gezag, dat kunnen weinigen. Daarom gebruiken veel mensen hun rol om macht uit te oefenen.”

“Macht doet iets met mensen; het verandert ze. Het duurt niet lang of ze komen niet veel verder dan “omdat ik het zeg”                                                                            

“Sommigen leggen het wel goed uit. Maar uiteindelijk dulden maar weinigen echte tegenspraak”.

“Macht verandert ook mensen in de buurt van de macht.”                                                                                 

Een goede verstaander weet wat ik vanavond heb bedoeld!!!    

De rest van zijn voorpagina-verhaal van de Roerom komt later. 

Westmalle, ik kende het eigenlijk alleen van naam. En van het bier natuurlijk. Dus toen ik een korte retraite bij de Trappisten kreeg aangeboden was mijn nieuwsgierigheid snel gewekt.Dat je er voor je rust, verdieping, gebed en stilte kwam was me al duidelijk. Dat ze de zaken serieus nemen ook. Stilte is dat ook echt stilte. Zelfs tijdens het eten. Voor iemand die zijn werk gemaakt heeft van praten is dat even wennen. Spreken kan eigenlijk alleen tijdens de afwas. Ik raakte in gesprek met een andere gast. Hij was straatveger van beroep ergens in Vlaanderen. Belezen was hij niet, zei hij. Maar hij dacht na over wat hij zag en meemaakte. Hoe we op het onderwerp kwamen weet ik niet. Maar we kwamen te spreken over mensen die door hun taak of rol plotseling macht en invloed hadden gekregen. “Spreken met gezag, dat kunnen weinigen. Daarom gebruiken veel mensen hun rol om macht uit te oefenen”. 

“Macht doet iets met mensen; het verandert ze. Het duurt niet lang of ze komen niet veel verder dan “omdat ik het zeg”. Sommigen leggen het wel goed uit. Maar uiteindelijk dulden maar weinigen echte tegenspraak. Macht verandert ook mensen in de buurt van de macht. Ze klagen wel. Maar achter de hand, als je begrijpt wat ik bedoel. Ze lopen als het even kan, de kantjes er van af of doen alsof ze iets niet goed hebben begrepen”.

Die zogenaamde macht maakt iedereen chagrijnig. De “machtige” omdat uiteindelijk niemand echt doet wat hij of zij zegt. De rest, omdat de dwang steeds groter wordt. En uiteindelijk iedereen, omdat niemand het idee heeft dat er echt naar hem of haar geluisterd wordt. Raar is dat hè?

Ken je het verhaal van de Joodse letter Jota? Ik weet ook niet of het verhaal dat ik nu ga vertellen klopt. En ook niet of het precies zo ging. Maar het is wel een raar verhaal. De Jota is een belangrijke letter. Het schijnt dat het woord Jood er ook vandaan komt. Die letter wordt ook met Jezus geassocieerd. Hoe het precies zit weet ik niet meer. Maar als je een symbool maakt van de twee Jota’s boven elkaar, dan zit Jezus daar niet in. Zet je er twee naast elkaar, dan juist wel. Liefde en waarheid groeien niet als je van boven naar beneden denkt. Maar alleen in gelijkwaardige aandacht. Los van die Jota’s, daar zouden de zogenaamde machtigen eens aan moeten denken. Zowel in de politiek , als in de kerk, het werk of het gezin”.

Veel heb ik niet teruggezegd. De afwas was alweer klaar. Ware woorden van een straatveger. Om eens rustig op te kauwen. 

Rene Peters,

 

Eén gedachte over “Mijn inspreektekst: Macht is een lelijk ding!

 • 4 februari 2020 om 21:44
  Permalink

  Een bijzondere toespraak Jacques, die uiteindelijk maar één conclusie over laat: neem het heft in eigen handen, en haal die aanfluiting uit de raad. Helaas heb ik ooit op hem gestemd, er van uitgaande dat hij een eerlijke zakelijke mening zou verkondigen. Ik heb enkele raadsvergaderingen bijgewoond en gezien en gehoord, dat Ben de komische noot in de raad is en dat is niet van de positieve kant!
  Ongetwijfeld heeft de partij de mogelijkheid om de boel over te nemen en weer een geloofwaardig standpunt te ventileren.
  Succes.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: