De Graafse raadszaal: Het Theater van de Angst.

GraverMaat: De afgelopen tijd was ik in Huizen het boek Sapiens van Yuval Noah Harari aan het lezen.  Ik ben het met Bil Gates eens die schreef:

“Lastig om niet in een keer uit te lezen”.

Terwijl in Grave weer vergaderd werd over de bestuurlijke toekomst en ik insprak tijdens het spreekrecht, interviewde Adriaan van Dis de toekomstzoekende historicus Yuval Noah Harari.

Gelukkig kunnen we via Uitzending Gemist veel programma’s terugkijken.

Enkele veelzeggende citaten kun je zo loslaten op Grave Nu.

Ik heb daarom dit verhaal als kop De Graafse raadszaal: Theater van de Angst genoemd. Deze term werd ook door hem gelanceerd en uitgelegd.

Nu vond ik net in onze boekenkast van ons appartementencomplex de Hertogin de biografie van Peter Longrich over Goebbels. Ook dat boek is lastig om niet in een keer uit te lezen. Later meer over dit boek over de Minister van Propaganda van het Derde Rijk.

Enkele citaten uit dit, volgens NRC overweldigend, interview

”De toekomst is een groot raadsel.”

Je vertelt ze een verzonnen verhaal en blijft er op rekenen dat ze je geloven!”

Ze kapen onze verbeelding.”

Nostalgisch wensdromen.”

Veranderingen roepen altijd weerstand op van behoudende krachten”.

Overal bloeit nationalisme op; in landen, regio’s” 

Mijn reactie:

Bij het begin van de vergadering ging het licht plotseling uit. Reactie op de publieke tribune: “Rekening is niet betaald omdat het geld nu al op is”

En ook in Grave dacht ik meteen bij het laatste citaat: zie de herindelingsdiscussie. De LPG en VVD willen kost wat kost niet mee gaan in de tijd en schetsen  om met het CDA te spreken “horrorscenario’s”. Bovenstaande citaten zijn van toepassing op de verhalen uit het Theater van de Angst.

Ik plaats bij dit verhaal enkele passende foto’s van raadsvergaderingen en schorsingen tijdens die bijeenkomsten.

Alex van Megen, fractievoorzitter van het CDA, zet een streep onder de breuk met coalitiepartner LPG.    De LPG zegt niets; dus stemt toe!!! College kan gewoon doorgaan. Niemand zegt vertrouwen op in een ander. “Ze deden een plas en alles bleef zoals het was” Dualisme ten top in Grave!!
Zichtbare worsteling bij LPG raadslid?
De lege raadszetel van Ben Litjens is duidelijk zichtbaar.
LPG raadslid van Kraaij heeft de lastige taak om de Graafse financiën op te fleuren. En fractievoorzitter, hoofd propaganda, zag dat het goed ging.
De raadsleden en achterban van VPGrave, D’66 en Liberaal Land van Cuijk overlegden staand in de Kroon. De stoelen stonden in de publieke tribune.
Het CDA overlegde, inclusief wethouder Peters, in de kamer van de wethouder.
De fractievoorzitter van de VVD, Rob Bannink, formuleert met griffier Rianne een in te dienen motie.
De publieke tribune stroomt weer vol.
Vol is vol.
De VVD voorman zit ingeklemd tussen vier leden van de oppositie. Handig voor bilateraal overleg. Hij heeft ook oogcontact met zijn zus Astrid.
Ik heb het boek nu uit. Maar in Grave is het “herindelingsboek” nog niet dicht. Nu aan de slag met de biografie van Goebbels.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: