Dossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Leo de Vreede en Louis Sparidans reageren op uitslag burgerpeiling Mill.

GraverMaat: Leo de Vreede en Louis Sparidans reageerden beiden op de uitslag van de Millse burgerpeiling.

Grave, wat nu?

Mill heeft gesproken en dus zal de raad van Mill volgende week besluiten mee te doen met de fusie van Cuijk, Boxmeer en St. Anthonis. Nu zal Grave echt moeten beslissen: ook meedoen of alleen blijven. Ik neem tenminste aan dat niet opnieuw een poging wordt gedaan om Mill binnen CGM te houden. Doorgaan met afwachten is niet echt een teken van zelfstandigheid.

Het moet nu toch duidelijk zijn dat als de gemeente Grave nog iets wil blijven betekenen aansluiten bij de fusie onvermijdelijk is.

• Voor degenen die één gemeente Land van Cuijk al langer als beste oplossing zagen betekent het: gaan werken aan optimale organisatie van de burgerparticipatie in de nieuwe gemeente.

• Voor degenen die behouden van de eigen gemeente Grave als beste oplossing zagen, en misschien in hun hart nog steeds zien, betekent het: redden wat er te redden valt.

Naar mijn idee leveren beide benaderingen hetzelfde resultaat. Het is dus goed dat samen te doen, maar haast is geboden. Hoe dat te doen?

Uitgangspunten zijn:

• De burgers van de huidige gemeente Grave moeten actief aan het fusieproces kunnen meewerken;
• Cuijk, Boxmeer en St. Anthonis zijn al onderweg. De informatie daarover is voor Grave wel belangrijk, maar niet bij voorbaat heilig. De nieuwe naam “Land van Cuijk hoeft niet ter discussie te staan”
• De nieuwe gemeente moet zodanig worden ingericht dat de dingen die het zo aantrekkelijk maakten als gemeente zelfstandig te blijven in de nieuwe gemeente zijn ingepast.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar er zijn wel duidelijk richtingen aan te geven.

1. Allereerst zal de raad op 18 februari moeten besluiten aan de fusie mee te doen.

Zo’n besluit vooraf laten gaan door een volksraadpleging, opiniepeiling, referendum of hoe je het ook noemen wil voegt niets toe; er is in feite geen keuze.
De raad benoemt een werkgroep waarin ook niet direct bij het gemeentebestuur betrokken personen zijn opgenomen.

2. De werkgroep volgt drie lijnen. 

• vraagt aan burgers en ondernemers aan te geven wat zij van het gemeentebestuur verwachten en wel zo concreet mogelijk. Dus niet: de gemeentelijke organisatie moet goed benaderbaar zijn, maar een rijbewijs verlengen moet bij de Primera of de HEMA mogelijk zijn. Daarnaast bedenkt de werkgroep ook eigen ideeën.
• De werkgroep informeert bij CBA naar de huidige stand van zaken bij de fusie.
• De werkgroep kijkt welke ideeën al in de huidige situatie kunnen worden verwezenlijkt: voorbeelden: werkbesprekingen van de raad zijn openbaar; ter inzage leggen van vergunningen e.d. gebeurt voortaan in de bibliotheek.

3. De werkgroep verwerkt de resultaten in een reportage die door de raad van Grave wordt vastgesteld als inbreng bij het fusieproces.

Dat dit nog geen recept is zal wel duidelijk zijn. Van de gemeenteraad mag worden verwacht dat deze aanzet wordt uitgewerkt of dat met iets totaal anders wordt gekomen.

Leo de Vreede

Aan de schandpaal

 Door Louis Sparidans

Gisteren sprak ook de bevolking van Mill & Sint Hubert zich definitief uit voor aansluiting bij de fusie tussen Cuijk, Boxmeer en Sint Tunnis. Met de stemmen van DRIEKWART van de deelnemers aan de gehouden volksraadpleging! Ook de opkomst met ruim 60% mag je gerust heel hoog noemen. De mensen in Mill hebben laten zien dat ze hun dorpsbelang heel hoog in hun vaandel dragen.

Hoe anders is dat in Grave. De mensen in Grave hadden ook graag een volksraadpleging aangaande deze kwestie gewild, dat hoor ik geregeld waar ik mensen hoe dan ook ontmoet. Maar de Lokale Partij Grave (LPG) en het CDA gingen er in december vorig jaar vóór liggen. Waarschijnlijk waren zij bang dat ook Grave zou kiezen vóór de aanstaande fusie en dat wil met name de LPG persé niet. Het pluche van hun zetels zit zo lekker!

Van alle vijf gemeenten in het Land van Cuijk zijn in Grave de belangrijkste gemeentelijke belastingen het hoogst, de OZB- belasting en de afvalstoffenheffing. Zelfs als enigste gemeente wordt in Grave nog hondenbelasting geheven. Die is elders al afgeschaft.

De LPG, het CDA, maar ook de  VVD, missen in Grave de noodzakelijke antenne om écht te weten wat de inwoners van Grave willen. Ook de burgemeester snapt het kennelijk niet. Het is eigenlijk een schande. Hopelijk grijpt de Commissaris van de Koning in Den Bosch binnenkort in. Anders ziet het er de komende jaren somber uit voor Grave. Bereidt u zich er maar op voor!

Louis Sparidans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *