De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneRegionaalVoorpagina

CDA Grave: “Nu Mill voor herindeling heeft gestemd moeten wij ons ook aansluiten bij het L.vC.”

GraverMaat:  Wanneer wappert deze vlag ook in Grave?

De Gelderlander schrijft over “De Draai van het CDA”.

De CDA fractie publiceert een persbericht.

Het CDA legt de bal o.a. ook bij Keerpunt 2010.

Keerpunt 2010 pakt de uitdaging graag aan en stelt voor om heel snel ook in Grave  een burger-opiniepeiling,  zoals in Mill, te houden.

Een referendum of peiling op een later tijdstip, zoals Alex weer voorstelt, komt als mosterd na de maaltijd.

De fusietrein dendert door en nu kan Grave misschien nog op de laatste wagon springen.

Mill heeft aangetoond dat zo’n peiling snel georganiseerd kan worden en de andere vier fusiegemeenten moeten daarvoor om hun medewerking gevraagd worden.

Maak gebruik van de opgedane kennis die Ad Berends en het CDA Mill opgedaan hebben. 

Alex geeft ook niet aan hoe de coalitie omgaat met deze koerswijziging en het afwijzen van het standpunt om zelfstandig te blijven; waar de LPG aan vast blijft houden.

In het bestuursakkoord zijn diverse zaken “dichtgetimmerd”.

En ook over de positie van CDA wethouder Ben Peters binnen het college worden geen mededelingen gedaan.

De Gelderlander

Een zelfstandig Grave, geen optie. Grave moet aansluiten bij de nieuw te vormen gemeente Land van Cuijk. Dat concludeert het CDA in Grave na de uitslag van het referendum in Mill en Sint Hubert. Daar koos donderdag 75 procent van de stemmers voor herindelen met Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis.

De meerderheid in de gemeenteraad van Grave staat op het standpunt om een zelfstandige gemeente te blijven. Maar door het besluit van buurgemeente Mill, komt Grave nu geïsoleerd te staan tussen een aantal aangrenzende grote gemeenten.

Aan de ene kant wordt dat de gemeente Land van Cuijk, aan de andere kant de gemeente Oss en de te vormen fusie gemeente Landerd en Uden.

‘De CDA-fractie in Grave feliciteert de inwoners van de gemeente Mill en Sint Hubert met de grote stap richting een toekomstbestendig gemeentebestuur’, schrijft fractievoorzitter Alex van Megen in een eerste reactie.

Van Megen verder in een eerste schriftelijke reactie: ‘CDA Grave ziet de noodzaak tot herindeling alsmaar maar groeien. Van alle gemeenten in de regio heeft de onze het meeste baat bij een fusie.

Daarom is zelfstandigheid een absoluut horrorscenario. Dat risico willen wij niet lopen.’

CDA Grave is vóór herindeling en mordicus tegen zelfstandigheid. De bal ligt echter bij de acht raadsleden die daar anders over denken: LPG, Keerpunt 2010 en VVD.”

Op Facebook schrijft de fractie:

De CDA-fractie in Grave feliciteert de inwoners van de gemeente Mill en Sint Hubert met de grote stap richting een toekomstbestendig gemeentebestuur.

De opkomst in Mill is hoog, de uitslag is duidelijk. Deze heeft grote gevolgen voor de gemeente Grave. Niemand kan daar omheen. Het is interessant te weten wat de LPG, Keerpunt 2010 en VVD vinden van deze uitslag. Zij zijn de meerderheid die herindeling in Grave blokkeert. CDA Grave probeert al sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 deze patstelling te doorbreken.

CDA Grave ziet de noodzaak tot herindeling alsmaar maar groeien. Van alle gemeenten in de regio heeft de onze het meeste baat bij een fusie. Daarom is zelfstandigheid een absoluut horrorscenario. Dat risico willen wij niet lopen.

Nu Mill zich aansluit bij Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis staat Grave alleen. De ambtelijke organisatie Cuijk-Grave-Mill wordt opgeheven. Dat feit is rampzalig. Een éigen, Graafs ambtelijk apparaat zien wij niet zitten, dat is namelijk een gigantische stap terug in de tijd en simpelweg niet te bekostigen. Wij willen de expertise in de regio behouden. Het CDA wil geen stap verder van Cuijk en Mill dan nu het geval is. Een zelfstandige gemeente Grave is niet realistisch, een geïsoleerde gemeente Grave onverstandig. Beide zijn onbetaalbaar.

Het is onvermijdelijk: Grave moet met de billen bloot en het open maatschappelijke debat met burgers, verenigingen, instellingen, de regio en de provincie aangaan. De inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp beslissen in een peiling (of referendum) op basis van de uitkomst van dat proces. De kogel moet nog déze raadsperiode door de kerk. Van uitstel tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 kan, wat ons betreft, geen sprake zijn.

De inzet van het CDA is duidelijk: wij werken op geen enkele wijze mee aan het behoud van de zelfstandigheid van de gemeente Grave. Dat is namelijk totáál niet realistisch.

CDA Grave is vóór herindeling en mordicus tegen zelfstandigheid. De bal ligt echter bij de acht raadsleden die daar anders over denken: LPG, Keerpunt 2010 en VVD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *