IngezondenLaatste Nieuwspermanente campagneRegionaalVoorpagina

Ingesproken: Toelichting opstappen leden platform toerisme en recreatie Historisch Grave.

GraverMaat: Tijdens de commissievergadering Inwoners & Bestuur gisteravond werd door voorzitter Jenneke van Dongen van het Platform de volgende tekst uitgesproken. 

Geachte voorzitter en leden van de commissie,

Ik maak graag gebruik van het recht om in te spreken om de brief van het voormalig platform toerisme en recreatie Historisch Grave nader toe te lichten. Voor de duidelijkheid begin ik met de uitleg hoe het platform toerisme tot stand is gekomen.

Ruim vier jaar geleden verenigden de vijf gemeentes in het Land van Cuijk zich op het gebied van toerisme. Het regionaal bureau voor toerisme, kortweg het RBT, werd opgericht. Daaraan gekoppeld was de verplichting dat elke gemeente een lokaal platform toerisme zou oprichten. De voorzitters van die lokale platforms vormden samen dan het Algemeen Bestuur van het RBT. In Grave was Jacqueline le Grand, destijds voorzitter van Graveon, de drijvende kracht achter de oprichting van het Graafse platform. In vier jaar tijd heeft het platform toerisme vervolgens hard aan de weg getimmerd. Op wat voor manier dat gebeurde licht ik straks toe.

Zoals u in de brief hebt kunnen lezen, is eind vorig jaar een nieuwe werkgroep promotie Grave opgericht. Dat wij, als dé organisatie, die zich bezighield met toerisme, hierbij gepasseerd werden, was op z’n minst vreemd. Zelf hebben we toen geïnformeerd bij de initiatiefnemer en wij mochten zeker aanschuiven. Zeer verbaasd waren we toen bleek dat ook wethouder Joosten bij de werkgroepvergadering aanwezig was. Nog groter was onze verbazing toen bleek dat er door een paar werkgroepleden, te weten Jeroen van der Eerden en Peter Linders, een visie was geschreven op de promotie van Grave.

Naar de mening van de werkgroepsleden én de aangeschoven wethouder was dit een visie op zowel economisch als toeristisch vlak. Los van de ongefundeerde aannames, zoals bijvoorbeeld dat er op het gebied van toerisme de afgelopen jaren weinig gedaan was, ging dit stuk volledig uit van de mening dat economie en toerisme dezelfde doelgroep kennen.

De nieuwe werkgroep promotie Grave richt zich daarbij met name op het revitaliseren van de binnenstad waarbij sporadisch naar toerisme wordt gekeken en grotendeels naar de doelgroep klanten direct over de Maas, uit Wijchen en Nijmegen en het platform richtte zich op de fietser en de wandelaar naast de cultuurhistorisch geïnteresseerde toerist ( Market Garden en Zuiderwaterlinie).

Tot eind vorig jaar was dat naar de mening van het platform goed verdeeld, door de promotie van het centrum van Grave bij het centrummanagement en de ondernemers te houden en de promotie van Grave als geheel voor toeristen bij het platform toerisme. Uiteraard zagen wij wel dat er een goede samenwerking moet zijn en als platform hebben wij ook steeds die samenwerking gezocht.

Onze mening over het visiestuk hebben wij in een aantal vergaderingen duidelijk op tafel gelegd. We hebben keer op keer uitgelegd waarin onze visie verschillend was en waarom dat zo was. Ook het uitgangspunt van de werkgroep dat het centrum van Grave voldoende biedt om toeristen te trekken deelden wij niet. Inmiddels was bij de vergaderingen overigens ook wethouder Henisch aangeschoven. Op onze vraag waarom de werkgroep, een willekeurig groepje burgers, bepaalde wie er wel en niet aan de tafel mocht zitten, luidde het antwoord dat binnen dat groepje eerst het visiestuk gemaakt moest worden en dat daarna wel andere mensen uitgenodigd zouden worden. Wij wilden vanaf het begin de deskundige mensen van onder meer het RBT erbij hebben, maar dat werd niet toegestaan.

Met onze visie, de visie van de mensen, die al vier jaar met toerisme bezig waren in het platform (Overigens waren de meeste leden van het platform al veel langer met toerisme bezig en hebben zij hierin veel ervaring.) werd niets gedaan. Het visiestuk werd niet aangepast.

Ons idee dat we als werkgroep en platform naast elkaar konden bestaan, waarbij samengewerkt zou worden, was ook niet mogelijk. Wethouder Joosten verwoordde het als volgt: ‘ik heb de opdracht gekregen om één organisatie voor de promotie van Grave te maken’.

Wij konden als platform niet anders dan concluderen dat we op deze wijze niet verder konden gaan. Zeer teleurgesteld hebben we unaniem besloten om als leden van het platform te stoppen met onze werkzaamheden. Die werkzaamheden hielden onder meer in: jaarlijkse folder ‘beleef historisch Grave met vermelding van alle evenementen’, een folder met alle verblijfsaccommodaties en horecagelegenheden, gecombineerd met drie fietsroutes, een folder ‘winkelen in historisch Grave’, de uitgebreide rondwandeling door historisch Grave, deelname in de kerngroep Een Goei Leven Land van Cuijk, deelname in de website Beleef Historisch Grave, samenwerking met VVV Landerd en platform Mill, uitmondend in diverse activiteiten, samenwerking rondom de Zuiderwaterlinie met onder meer routes.

Hoe het kan dat twee wethouders van de gemeente het platform toerisme als bestaand gremium zo goed als negeren en zich conformeren aan een groepje burgers, die een werkgroep promotie Grave oprichten, is tot op de dag van vandaag onduidelijk en moeilijk te verteren.

Ik dank u voor uw aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *