Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Goed nieuws! Verlaagde eigen bijdrage “maatschappelijke ondersteuning”

De Stichting Boogh, waarbij Sophie naar de dagbesteding gaat, schrijft:

Goed nieuws! De nieuwe kabinetsplannen zorgen ervoor dat de kosten voor onze diensten voor veel mensen omlaag gaan. Dat betekent dat u misschien meer gebruik kunt maken van onze dienstverlening. Hieronder leest u welke financiele veranderingen gaan plaatsvinden en wat deze voor u betekenen.

Vast bedrag 

Vanaf 1 januari 2019 betaalt u een vast bedrag van 17,50 euro per 4 weken voor de WMO maatwerkvoorzieningen. Dit betreft ook de dagbesteding zoals u deze op dit moment ontvangt van Boogh. Uw inkomen of vermogen is niet meer bepalend. Daarnaast is ook niet meer bepalend hoeveel gebruik u maakt van dagbesteding en/of hoeveel gebruik u maakt van andere WMO maatwerkvoorzieningen.

Verdere informatie verzameld uit een artikel in de Volkskrant en andere bronnen.

Daarnaast wordt de vermogensinkomensbijtelling voor de Wet langdurige zorg (Wlz) verlaagd van 8% naar 4%. Deze en meer maatregelen neemt het kabinet om de zorg en ondersteuning betaalbaar te houden voor mensen die te maken hebben met verschillende soorten van eigen bijdragen in de zorgwetten.

Stapeling zorgkosten voorkomen

Veel mensen die een eigen bijdrage betalen voor maatschappelijke ondersteuning of langdurige zorg maken ook het eigen risico van hun ziektekostenverzekering geheel of gedeeltelijk op of moeten bijbetalen voor onder andere geneesmiddelen.

Deze stapeling van zorgkosten kan soms oplopen tot honderden euro’s per maand. Het kabinet neemt daarom een reeks van gerichte maatregelen om voor iedereen de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben beschikbaar te houden en betaalbaar te maken, waaronder het abonnementstarief voor de Wmo en de verlaging van de vermogensinkomensbijtelling voor de Wlz. Het is de bedoeling dat beide maatregelen met ingang van 2019 van kracht worden.

Eerder dit jaar werd al het percentage van het inkomen dat meetelt voor de berekening van de eigen bijdrage in de Wlz verlaagd van 12,5% naar 10%. Ook heeft het kabinet al besloten om het eigen risico voor de zorgverzekering te bevriezen tot en met 2021 en is het kabinet voornemens om de bijbetalingen voor bepaalde geneesmiddelen te maximeren op €250 per jaar.

Abonnementstarief

Met de invoering van het abonnementstarief voor de Wmo gaan huishoudens die gebruik maken van een Wmo-voorziening een vast tarief van €17,50 per vier weken betalen, ongeacht inkomen, vermogen of gebruik. Het abonnementstarief is een maximumtarief.

Er blijft ruimte voor gemeenten om een lagere eigen bijdrage vast te stellen, bijvoorbeeld als er sprake is van mantelzorg of voor huishoudens met een minimuminkomen.

Het abonnementstarief maakt de uitvoeringspraktijk bovendien een stuk eenvoudiger. Het voorkomt bureaucratie en administratieve rompslomp en leidt daardoor tot een soepeler proces en minder fouten.

Vermogensinkomensbijtelling langdurige zorg

Om de zorgkosten verder te beperken wordt vanaf 2019 de vermogensinkomensbijtelling voor de eigen bijdragen in de Wlz gehalveerd van 8% naar 4% van het vermogen. Door deze maatregel hoeven mensen, waaronder veel ouderen in verpleeghuizen, minder op hun vermogen in te teren om de eigen bijdragen te betalen.

Reactie directeur Hetty van Oldeniel van Stichting Boogh:

Ik ken de machteloosheid van mijn clienten over het telkens veranderende zorgbeleid. “Maar het verlagen van de eigen bijdrage is voor ons wel een heel mooie uitkomst. “Schrijnend”, noemt ze het dat in 2015 tientallen van haar clienten met een middeninkomen zijn vertrokken” Dit heeft zoveel impact gehad, vele zijn zich rot geschrokken van de rekeningen”. “De eerste drie die toen vertrokken hebben zich weer aangemeld.”

Reactie client van de Boogh:

”Ik was lid van de clientenraad van de Boogh, die meer dan 800 thuiswonenden met een beperking in 44 gemeenten begeleiding en dagbesteding bood”. “Het is heel erg dat zoveel mensen toen met deze zorg zijn gestopt omdat ze het niet konden betalen.” “Misschien komen ze weer terug nu de eigen bijdrage verlaagd is”. “Je hebt als hulpbehoevende maar te hopen dat alles goed komt, je bent gewoon afhankelijk van de regelgeving.”

Reacties van gemeenten:

”Deze draconische maatregel van het Rijk maakt het straks onbetaalbaar”: wethouder Saris uit Winterswijk.

”De sluizen worden opengezet. Mensen die heel goed hun hulp kunnen regelen kloppen weer massaal bij de gemeenten aan.”

“Voor de huishoudelijke hulp kregen de gemeenten vanaf 2015 40 procent minder budget. Op dagbesteding en begeleiding werd 25 procent bezuinigd. Het aantal door de gemeente betaalde huishoudelijke hulp daalde met 15 procent sinds 2015.”

“Nu horen ze dat ze voor maximaal 17,50 euro per maand een nieuwe badkamer kunnen krijgen van het Rijk.”

”Dan hoeft je als consulent van de gemeente zulke keukentafelgesprekken niet meer te houden.”

Reactie van minister Hugo de Jonge :

“Ik erken dat de maatregel een aanzuigende werking kan hebben” “Maar”, zegt zijn woordvoerder, “de gemeenten zullen ook geld besparen omdat de administratiekosten afnemen”. “Of het de gemeenten echt zoveel meer gaat kosten als ze vrezen, is volgens de woordvoerder nog helemaal niet zeker.”

Tenslotte:

Algemene en

maatwerkvoorzieningen

De gemeente onderzoekt met u welke ondersteuning u nodig heeft. Dat kan een maatwerkvoorziening of een algemene voorziening zijn.

Een maatwerkvoorziening is afgestemd op uw situatie, zoals aanpassingen in uw woning of een scootmobiel.

Een algemene voorziening staat open voor iedereen. Bijvoorbeeld een boodschappendienst. Voor sommige voorzieningen geldt een eigen bijdrage.

Let op
U kunt alleen in uw eigen gemeente terecht voor Wmo-ondersteuning. Is uw aanvraag afgewezen?  Dan kunt u dus geen aanvraag indienen in een andere gemeente.

Algemene voorzieningen

Algemene voorzieningen zijn bijvoorbeeld:

  • ontmoetingsochtenden
  • een maaltijdservice
  • een vervoerspas
  • boodschappendienst

Lees meer over algemene voorzieningen (Rijksoverheid.nl).

Maatwerkvoorzieningen

Maatwerkvoorzieningen zijn bijvoorbeeld:

Lees meer over maatwerkvoorzieningen (Rijksoverheid.nl).

Bij een maatwerkvoorziening kunt u kiezen voor:

  • persoonsgebonden budget (pgb): hiermee koopt u zelf zorg in.
  • zorg in natura: u kiest uit zorgaanbieders waarmee uw gemeente een contract heeft.

Commentaar Gravermaat: Ook in Grave, Velp, Escharen en Gassel zullen veel mensen die een WMO voorziening of van een WLZ regeling gebruik maken blij zijn met deze maatregelen van het kabinet. Informeer bij de gemeente en de aanbieders van bijv. dagbesteding en huishoudelijke hulp. Ook huisaanpassingen zijn goedkoper geworden. Ook WMO begeleiding valt eronder. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *