Herindeling drie gemeenten: bureau Sienstra maakte plan van aanpak.

Eerst nog flink handen uit

de mouwen!

De gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis kijken uit naar een herindeling in januari 2022. Maar er is nog heel wat werk aan de winkel.

Een gemeente van 65.000 inwoners met één burgemeester en maximaal zeven voltijds, of acht fulltime en parttime, wethouders en 33 gemeenteraadsleden. Dat ontstaat wanneer de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis per 1 januari 2022 één grote gemeente vormen. Nu tellen de drie gemeenten totaal nog drie burgemeesters, drie gemeentehuizen, tien wethouders en 55 gemeenteraadsleden.

Het is de bedoeling dat in het najaar van 2019 een ontwerp ligt. ,,Een onomkeerbaar moment”, zegt Wim Hillenaar. De Cuijkse burgemeester wordt voorzitter van de stuurgroep die de fusie begeleidt. Zijn Boxmeerse collega Karel van Soest doet het overleg met de bonden en het personeel, terwijl burgemeester Marleen Sijbers van Sint Anthonis zich buigt over de visie en de naamo van de nieuwe gemeente. Werk aan de winkel.

Volgens het bureau Seinstra, dat een plan van aanpak heeft gemaakt, moeten in november 2021 verkiezingen gehouden worden. De nieuwe gemeenteraad kan dan tot de volgende reguliere verkiezingen in 2026 blijven zitten.

De gemeente krijgt een nieuwe naam. Wordt er geen nieuwe naam bedacht, dan krijgt de nieuwe gemeente automatisch de naam van de gemeente met het grootste aantal inwoners, Boxmeer. Ook moet er een knoop worden doorgehakt over waar de ambtenaren en gemeentebestuur komen te zitten.

En zeker niet te vergeten: er komt een nieuwe burgemeester. Normaal gesproken wordt een waarnemer aangewezen, waarna de nieuwe gemeenteraad de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester kan beginnen. Die neemt meestal een half jaar in beslag.

In het herindelingsproces houden Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis de deur open voor Grave en Mill om wellicht toch nog te één grote gemeente Land van Cuijk te vormen. Mill is voor een gemeente met Grave en Cuijk, maar die komt er met dit plan dus niet, en Grave wil het liefst zelfstandig blijven. De drie gemeenten die wel gaan fuseren, moeten voor 1 juli 2020 een voorstel bij het ministerie van Binnenlandse Zaken inleveren. Vanaf dat moment komen de gemeenten ook onder financieel toezicht te staan, waarmee onverantwoorde uitgaven worden voorkomen.

In de komende jaren gaat het ambtelijk apparaat onder de loep. Cuijk werkt nu nog samen met de gemeenten Grave en Mill. Die samenwerking kan doorgaan, maar dan wel met de nieuwe, grotere, gemeente. In dat geval komt er een ambtelijke samenwerking van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk. Een andere optie zou zijn dat Cuijk uit de samenwerking met Grave en Mill treedt.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken bepaalde eerder dat een versterking van de bestuurskracht geen reden meer is voor herindeling. Om die reden is de fusie van Nuenen en Eindhoven een jaar opgeschort. Over Ollogrens voornemen is nauwelijks gesproken in Cuijk, Boxmeer of Sint Anthonis. ,,Maar we hebben het hier over een vrijwillige herindeling. Ollongren heeft het over een verplichtende herindeling. Maar daar is hier geen sprake van.”

3 gedachten over “Herindeling drie gemeenten: bureau Sienstra maakte plan van aanpak.

 • 5 december 2018 om 14:46
  Permalink

  Het getuigt allemaal van zeer laag democratisch gehalte.

  Beantwoorden
 • 6 december 2018 om 11:30
  Permalink

  Verstandig om NIET te fuseren met Cuyk, zie het bericht over de Onroerend Zaak Belasting. Hoogste verhoging (32%) in Nederland.

  Beantwoorden
 • 7 december 2018 om 19:40
  Permalink

  Pracht actie van deze drie! Nu kan het CDA weer gewoon terugdraaien. Eerst de verkiezingsbelofte gebroken dus nu kan er net zo makkelijk gebroken worden met LPG. En kan er eindelijk recht gedaan worden aan de enquête waar een meerderheid voor een herindeling was! En misschien zit er dan voor het CDA wel weer ergens een wethouderszetel in, of hoeft dat dan niet meer zo nodig?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: