Wat me opviel in de (social) media! Pleidooi voor sociaal makelaar.

In diverse media trof ik artikelen aan over een nieuw fenomeen en wel de sociaal makelaar. Misschien kunnen we daar in Grave ook aan gaan denken in het kader van de plannen rond de Kernendemocratie?

Enkele citaten:

De sociaal makelaar moet de leefbaarheid en de sociale samenhang in de dorpen bevorderen. De functie bestaat al sinds 2014 in Wijdemeren.

Het geld komt uit de pot voor Maatschappelijke Ondersteuning.

De sociaal makelaar houdt zich bezig met het leggen van contacten tussen vrijwilligers en organisaties, tussen vrijwilligers onderling en organisaties onderling.

Zo legde ze vorig jaar 175 “netwerkkoppelingen” tussen inwoners en organisaties.

Consequent brengt ze ook het vrijwilligersplatform http://www.deappelboom.nl onder de aandacht. Via dit platform zijn 1320 vrijwilligers, 68 staten en 134 projecten met elkaar verbonden.

Jacques Leurs: kijk eens rond op dat platform om inspiratie op te doen!!

Bijzonder ingenomen is de wethouder met de taalstages die de sociaal makelaar vorig jaar ontwikkelde. Vorig jaar begonnen 55 “nieuwkomers” (asielzoekers) aan een taalstage bij bijvoorbeeld basisscholen, sportverenigingen, culturele instellingen en bedrijven.

Zo’n stage is bedoeld om mensen een (begin van een) netwerk te bieden, werkervaring te laten opdoen en in de praktijk Nederlands te leren.

Een stage duurt 12 weken gedurende 4 uur per week.

Ook regelt de sociaal makelaar maatschappelijke stages voor leerlingen die voortgezet onderwijs volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: