Twijfel over megafusie Land van Cuijk

Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart groeit in de regio de twijfel over een grote gemeentelijke herindeling in het Land van Cuijk.

Twan Stiphout, fractieleider van Boxmeers grootste partij CDA, zegt nu dat ‘aan een dood paard trekken geen zin heeft’. ,,Als andere gemeenten één grote gemeente Land van Cuijk niet willen, houdt het ook voor Boxmeer een keer op”, waarschuwt Stiphout. ,,Dan moeten we gaan kijken wat voor Boxmeer het beste is.”

Vlak voor het weekeinde bereikten CDA, LOF en VDB/LO een akkoord over de nieuwe coalitie in de Boxmeerse politiek. ,,Over herindeling is niet specifiek iets opgenomen, omdat bekend is hoe er in Boxmeer over gedacht wordt”, zegt Stiphout.

Unaniem

Vorig jaar september stemde de gemeenteraad van Boxmeer nog unaniem in met een grootschalige herindeling van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk. Die megafusie moet 1 januari 2023 ingaan, zo luidt het advies van bureau Berenschot. Ook de provincie Brabant is voorstander van één grote gemeente Land van Cuijk. Behalve in Boxmeer, ging ook in Cuijk en Sint Anthonis het licht voor dit plan op groen.

De oude en nieuwe coalitie in Mill van VKP en AB’90 heeft al, niet verrassend, laten weten niks te zien in een (grote) herindeling.

Vorige week openbaarde zich in de kakelverse nieuwe Cuijkse coalitie al het eerste barstje toen het onderwerp gemeentelijke herindeling ter sprake kwam. Coalitiepartner Algemeen Belang Cuijk (ABC) liet duidelijk blijken voor een kleine fusie van Cuijk met Grave en Mill te zijn, gemeenten waarmee al ambtelijk wordt samengewerkt. Terwijl Liberaal Land van Cuijk en CDA liefst vandaag nog één grote gemeente Land van Cuijk vormen.

Alternatieven

PvdA-raadslid Rob Poel, in de voorbije vier jaar wethouder in Cuijk, was vorige week in de gemeenteraad uitgesproken over de Cuijkse bestuurlijke toekomst. Het is beter voor alternatieven te kiezen, aldus Poel, die wel op draagvlak kunnen rekenen. ,,Trek de stekker uit alle vruchteloze pogingen de voorbije jaren om tot één gemeente Land van Cuijk te komen. Ga voor ‘second best’ en kies voor Cuijk, Grave en Mill als één gemeente.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: