Leerzame week voor tegenstanders fusies.

Omstreden fusie in Groningen gaat door!

Omstreden fusie in zuid-Holland ook!

Tijd voor realisme in ‘t Gooi en (Land van Cuijk).

In de Gooi-en Eemlander staat een analyse die parallellen heeft met ons Land van Cuijk.

Voor de tegenstanders van gemeentelijke fusies was dit een leerzame week. “Laat al uw hoop varen” gaat wat te ver. “Wees realistisch en koester geen ongefundeerde hoop” lijkt inmiddels wel een goed advies. Dat er in deze regio en andere regio’s flink verzet is tegen de fusies Hilversum/Wijdemeren en Huizen/Blaricum/Laren staat als een paal boven water. De tegenstanders vinden dat de provincie Noord-Holland te weinig argumenten heeft om de fusiedrang of -drang te onderbouwen.

Ze sprek elkaar moed in door erop te wijzen dat het bij herindelingsvoorstellen zwaar weegt of er draagvlak voor is. Puur formeel is dat ook zo. Met dat draagvlak-criterium als voornaamste argument denken, althans hopen, fusie-tegenstanders de Tweede Kmaer aan hun zijde te krijgen. Want ja, wat de minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) ook voorstelt en wat de minister de Tweede Kamer ook voorlegt, de Kamer kan er een streep door zetten.

Groningen en Zuid-Holland

Maar zie wat er deze week gebeurde. Dinsdag besprak de Kamer de fel omstreden fusie van Groningen, Haren en Ten Boer. Draagvlak van onderop of niet, in elk geval VVD, D’66, PvdA en Groen Links steunden het fusievoorstel. Dat is al genoeg als het komende dinsdag tot stemming komt.

Al met al staan fusie-tegenstanders in het Gooi en de Vechtstreek en elders na deze parlementaire week voor de keuze: tot het einde strijden voor iets wat niet erg kansrijks lijkt of zich neerleggen bij de realiteit en binnen dat kader knokken om de best mogelijke voorwaarden uit het vuur te slepen.

Doorpakken

Een derde optie is er ook: inzetten op nu doorpakken en fuseren tot een groet gemeente Gooistad. De kleinere gemeenten van nu hoeven voor het grotere Hilversum dan geen koudwatervrees te hebben. Samen kunnen ze de grotere moeiteloos inpakselen.

Strijdend ten onder.

Al zijn er ongetwijfeld partijen en nieuwe coalities, zoals in Grave en Mill, die liever strijdend ten onder gaan dan zich zomaar naar de slachtbank laten leiden. Ook dat is een eerzaam politiek standpunt. Het verstandigste standpunt? Dat is een andere vraag!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: