Sfeerreportage verkiezingsavond.

LPG en CDA scoren bij verkiezingen in Grave

Lokale Partij Grave grote winnaar

Door ARENA correspondent Freddy Klooté

Het was woensdagavond al vroeg druk op de eerste verdieping van het stadhuis in Grave. Aan de diverse statafels werd alvast een voorzichtig glaasje genomen op het grote onbekende: de verkiezingsuitslag voor de nieuwe gemeenteraad. Daarnaast zou ook de vraagstelling over het wel of niet zelfstandig blijven van het stadje een rol kunnen spelen. Over de derde keuzemogelijkheid, het referendum over “de sleepwet”, leek deze avond weinig belangstelling. Er werd gespeculeerd, gegokt, voorspeld. Het goede weer werd in de gesprekken meegenomen. Een nieuw pilsje werd ingeschonken. De eerste hapjes werden geserveerd.

Er waren negen stembureaus in de gemeente Grave. Er moesten drie verschillende stembiljetten worden geteld. Nadat een mooi opkomstpercentage van 58,2 % was meegedeeld, begeleidde burgemeester Lex Roolvink de binnenkomende uitslagen. Hij deed dat met humor, wat voor de enigszins nerveuze politieke enthousiastelingen goed van pas kwam.

De eerste uitslag kwam binnen. Van het Historisch Stadhuis, het nieuw toegevoegde stembureau. Van de 263 uitgebrachte stemmen gingen er 123 naar de LPG. Groot gejuich onder de aanhang. De vijf andere partijen volgden, dicht bij elkaar, op grote afstand. Ook het tweede stembureau, in het gebouw van de Jeu-de-boulesclub, gaf een grote voorsprong voor de LPG te zien. VPGrave scoorde hier behoorlijk, VVD en nieuwkomer D66 wisten daar maar weinig stemmen te halen.

En zo ging het verder. Met het stembureau op de Raamdonk. Weer een oppermachtig LPG, met ook redelijk wat stemmen op Keerpunt 2010 en het CDA. Een trend begon zich af te tekenen. Aan de statafels werd gewikt en gewogen. “Welke stembureaus moeten nog komen?” Lex Roolvink kondigde de uitslag van drie stemlokalen tegelijk aan. Daar schrok de zaal wel even van.
Gassel, Esterade en Escharen gaven hun geheimen prijs. LPG bleef voorop, het CDA nestelde zich op de tweede plaats. De VVD bleef zorgwekkend voor de aanhang achter. Voor D66 lonkte een zetel.

Velp kwam binnen. Weer gejuich bij het CDA en de LPG. Een zelfde scenario volgde bij binnenkomst van de uitslag van De Sprankel. De LPG vergrootte zijn voorsprong. Enkele aanstaande raadsleden die net wel of net niet in de raad konden komen liepen zenuwachtig heen en weer. Hun lot zou afhangen van het laatste stembureau. Catharinahof, nog ruim 650 stemmen te gaan. Aan de tafel van de LPG was het al onrustig. Bij de VVD werd bijna wanhopig op de laatste uitslag gewacht. Ook bij Keerpunt was er nog hoop op een zetel erbij, wat behoud van de huidige drie zetels zou zijn. Zou D66 een zetel halen?
Inmiddels was er een tussenstand van de opiniepeiling voor al dan niet zelfstandig blijven van Grave binnen gekomen. Daaruit bleek dat een voorlopige meerderheid vóór zelfstandigheid was. Over “de sleepwet” bleef het stil.

Toen de presentator de microfoon pakte sloop de angstige of hoopvolle stilte de drukke ruimte weer binnen. Catharinahof: LPG 320, VPGrave 77, Keerpunt 2010 85, CDA 68, VVD 56 en D66 61. Het rumoer barstte los, tot de “definitieve” uitslag in zetels werd bekend gemaakt. Definitief tussen aanhalingstekens, omdat de officiële uitslag pas op vrijdag 23 maart wordt bekend gemaakt. Als deze Arena bij u in de bus valt, weet u inmiddels al het echte resultaat.

Daar gaan we: “LPG 6 zetels, CDA 3, VPGrave en Keerpunt 2010 elk 2 en VVD en D66 elk één. Omgezet in zetels winst of verlies: LPG +2, CDA +1, VPGrave en Keerpunt 2010 elk -1. VVD (nu samen met TROTS, hadden er samen 3) -2. D66 +1.

Opiniepeiling
En, dat mag gezegd, alle partijen togen richting LPG om felicitaties over te brengen. Toch mooi om dat te zien. Teleurstelling overigens wel bij de verliezers. VVD leek ontroostbaar. Net als VPGrave en Keerpunt 2010. CDA was blij, net als nieuwkomer D66. Het napraten kon beginnen. Ook over het eindresultaat van de opiniepeiling over de toekomst van Grave.

42,3% van de stemmers bleek voorstander van een zelfstandige gemeente Grave.

33,3% zag een herindeling met Cuijk en Mill wel zitten.

22,5% tenslotte, wil graag één grote gemeente Land van Cuijk.

Met deze uitslag lijkt coalitievorming nog heel wat uurtjes praten te vragen.

Over de zelfstandigheid van Grave hebben de kiezers gesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: