Elly Peters, op de kieslijst van Keerpunt 2010, voorzitter Internationale Vrouwen Dag.

Op de foto boven dit artikel staat Elly in het midden! Elly bezet de vijfde plek op onze kieslijst. Ze maakt deel uit van de “kopgroep”.

Gevarieerd programma op 8 maart op Internationale Vrouwendag in Grave. Door ARENA Freddy Klooté

In de gezellige woonkamer van Elly Peters praat ik met de bewoonster, Rieky Jansen uit Velp en Christien Knoben uit Escharen over de positie van de vrouw. Over hoe het was in de tijd dat de oma’s van de twintigers van nu, hun weg naar volwassenheid moesten zoeken. Over de beperkingen zie ze daarbij ondervonden. Over kansen die ze niet kregen. Over de huishoudschool als bijna enige mogelijkheid om na de lagere school nog praktische zaken bij te leren. Zaken die voor later belangrijk waren. Koken, naaien, het huishouden. Om daarna meteen te gaan werken. Wat dat betreft zijn de kaarten gelukkig danig geschud. Mede door de aanhoudende en steeds grotere krachten uit de zich organiserende vrouwen. Elly: “Soms ging dat op bijzondere wijze. Eleanor Roosevelt, de vrouw van de president van de VS, kreeg veel aanvragen voor interviews. Zij wist dat de kranten liever geen vrouwen als journalist wilden. Daarom was haar antwoord op aanvragen voor een interview steevast: “Ja, prima, als het maar een vrouw is die me interviewt”. Vanaf dat moment kwamen vrouwen bij de kranten te werken”.

Een nieuwtje. Elly Peters: “Sinds 1 januari 2018 zijn we een Stichting geworden. Dat betekent dat vanuit diverse vrouwenverenigingen uit de gemeente Grave we nu één organisatie hebben die de internationale vrouwendag in Grave organiseert. We hebben een bestuur, maar geen leden. En ook maar één activiteit, waar we overigens al een tijdje mee bezig zijn. De werkgroep bestaat al sinds 2004, toen er vertegenwoordigers van vijf vrouwenverenigingen bij betrokken waren”.

Rieky Jansen is er in 2006 bijgekomen: “We vonden dat er nog teveel verschillen tussen mannen en vrouwen gemaakt werden. Bijvoorbeeld op het gebied van salaris. Gelukkig is het al flink verbeterd, maar de verschillen zijn er nog steeds”. Vorig jaar stapte Christien Knoben in het bestuur: ”In Escharen heb je “Vrouwen van nu”, dat voortgekomen was uit de KVO. Nu staan we allemaal samen voor de Stichting IVD. Natuurlijk zijn de diverse vrouwenbewegingen in de gemeente Grave nog volop actief, maar voor de Internationale Vrouwendag hebben we een aparte Stichting”.
Het huidige bestuur van de IVD ziet er als volgt uit: Voorzitter is Elly Peters, secretaris is Christien Knoben en Rieky Jansen zorgt voor de financiën als penningmeester. Bep Lourenssen en Marja van Megen completeren het bestuur.

8 maart in Catharinahof
De Internationale Vrouwendag wordt over de hele wereld op 8 maart gevierd. Elly: “In sommige landen is het een nationale vrije dag. In Italië is dat het geval met La Festa della Donna. Vrouwen ontvangen daar gelukwensen en een mimosatak. Met hulp van Toons Bloemenwinkel hebben we dat vorig jaar hier ook gedaan”. In Frankrijk organiseren ministers een massale bijeenkomst. In diverse andere landen wordt dit feest gecombineerd met moederdag. In Grave is er een speciale avond in Catharinahof.
Het thema op 8 maart is “Vrouwen vertellen”. Christien: “We hebben vrouwen gezocht en gevonden, die bijzondere beroepen hebben. Vanuit verschillende invalshoeken vertellen ze daarover in de Theaterzaal van Catharinahof. Ze willen zoveel mogelijk vrouwen aanspreken en kennis laten nemen van hun beroep. Het zijn stuk voor stuk vrouwen met een grote passie voor hun dagelijks werk”.

Marian Gebbink vertelt over schilderen en poppen maken. Inge Duyts van Studio Neem tijd is er. Natuurlijk, zou je bijna zeggen. Zij is “de moeder van de Graafse dans” en leert mensen bewegen en ontspannen. Lidy Hendrikx vertelt over alles wat met haar Zorgboerderij in Velp te maken heeft. Hermine Veltkamp zal eenieder blij maken met haar prachtige muziek en Marleen van Steen zal de sterren van de hemel zingen. Het koor “Ons Plezier”, zingt liederen aan de Liederentafel. Jeanne van Lith is intern begeleider op een basisschool. Zij heeft daar ongetwijfeld veel over te vertellen. Lidy van Geel weet alles van het Taalcafé voor nieuwe Nederlanders, die onze taal nog niet spreken. Als gast “van buiten Grave” komt Marianne van Heijningen uit Mill. Zij is herderin en kaasmaakster. Ook is zij gastvrouw voor bezoekers van haar logement. Een vrouw met vele verhalen.

Iedereen is welkom
8 maart. 19.30 uur. Theaterzaal Catharinahof. Entree 5 euro (inclusief koffie/thee). Voor alle vrouwen, oud of jong, of daartussen. “Ook mannen?” vraag ik stout. “Ja, ook mannen zijn van harte welkom. Ik zou zeggen, neem je vrouw gezellig mee en kom”, lacht Elly. “Het is een avond vol gezellig samen-zijn. Met verhalen, muziek en plezier”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: